Cytryny w płynie

Nalewka cytrynowa czyli cytrynówka


Skoro poruszam temat jedzenia nie powinno zabraknąć tematu napojów. A jeśli napoje to siłą rzeczy każdy myśli o napojach z zawartością, niekoniecznie śladową, alkoholu.

Nie widzę niczego szczególnego w piwie, czystej wódce i takich, hmm… zwykłych alkoholach. Uważam, że jak już pić to coś co np. zrobiło się samemu. Gdy coś przygotujemy samodzielnie to i smak jest jakby lepszy a i „wchodzi” samo i nie ma później kaca.

Postanowiłem wypróbować swoje siły i stworzyć, tak piękne słowo – stworzyć, nalewkę cytrynową. Może dlatego, że uwielbiam wszystko co kwaśne? A może dlatego, że jaj stworzenie nie wymagało wielkich zabiegów i jak mi się wydaje jest proste? Wydaje gdyż nalewka dopiero nabiera mocy. Aby nie przedłużać – oto receptura:

Cytrynówka

Składniki:
4 cytryny,
0,5 L spirytusu,
1 szklanka cukru
2 szklanki wody

Proces tworzenia:

Nalewka po 2 tygodniach powinna być dobra do picia. Smaczniejsza jest ponoć jeśli postoi dłużej. Ale ile dłużej? Tego jeszcze nie wiem.

Do gotującej się wody wsypujemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia i zestawiamy z ognia. Cytryny należy sparzyć (polać gorącą wodą), obrać cienko z żółtej skórki – tak aby ta biała została w miarę nienaruszona. Wtedy będzie łatwiej wycisnąć z nich sok, co należy uczynić.

Ciepły – NIE GORĄCY – syrop (woda z cukrem) mieszamy z sokiem z cytryny oraz pokrojonymi skórkami z cytryny. Nie trzeba kroić skórek na małe kawałki – to nie ma znaczenia. Do tej mikstury dolewamy 0,5 l spirytusu. Dlatego też wywar nie powinien być gorący – aby spirytus mocy nie stracił – tak słyszałem, gdyż ekspertem od alkoholi nie jestem 😉

Teraz płyn należy zlać do np. dużego słoika i odstawić na 2 tygodnie. Płyn wraz ze skórkami oczywiście. Po 2 tygodniach trzeba przefiltrować nalewkę i rozlać ją np. do butelek.

Moja nalewka cytrynowa ma już 5 dni. Zmętniała już i wygląda bardzo interesująco. Pachnie też nieźle, prawie straciła ostry, spirytusowy zapach. Mam nadzieje, że będzie doskonała. Ba, ja to wiem.

nalewka_cytrynowa.jpg

GD Star Rating
loading…

Nalewka cytrynowa czyli cytrynówka, 3.4 out of 5 based on 37 ratings



Komentarze(52)
  • Avatar

    michaniu Gru 4 2010 - 10:01

    Dwa dni to trochę mało aby spirytus dobrze się przegryzł. Po tygodniu smakuje pewnie lepiej 🙂

    A ja już niedługo będę znowu robił swoją klasyczną nalewkę 🙂

  • Avatar

    misiek Gru 15 2010 - 19:44

    Trzymasz to w lodówce?

  • Avatar

    michaniu Gru 15 2010 - 20:04

    Część tak, część w barku a część koło lodówki – zależy od tego czy mam ochotę na schłodzoną nalewkę czy nie 🙂

  • Avatar

    martucha Gru 21 2010 - 14:06

    cześć mam takie pytanie
    ostatnio połaszczyłam się na ta cytrynówkę i chyba na pewno coś wyszło mi nie tak bo skorki od cytryny nie obralam z albedo(białego miąższu) i dodałam z albedo . ,moja cytrynówka jest gorzka , może mógł byś mi coś doradzić żeby ta gorycz zniwelować

  • Avatar

    bykson Gru 22 2010 - 17:17

    Powiem tak ,, robię ją już kolejny raz nigdy m nie nie zawiodła , smakuje doskonale nie trzeba jej popijać naturalnie :)) na świąteczny okres do spotkań ze znajomymi— polecam— kobiety tez nie poga5rdza , smak delikatny i łagodny ,,lecz potrafi nabroić ,, polecam raz jeszcze pozdrawiam

  • Avatar

    Piotr Gru 25 2010 - 21:42

    Mam pytanie. Ile tej wody ma sie gotowac do ktorej wsypujemy cukier ?

  • Avatar

    michaniu Gru 26 2010 - 19:54

    2 szklanki? 🙂

  • Avatar

    Neska Sty 8 2011 - 22:39

    ja oczyszczam tez cytryne z bialej skorki nie ma goryczy . pije okazjonalnie bo ma duza moc „tworcza’ mozna tez dodac limonke (malutka zielona cytrynke)

  • Avatar

    kinga Sty 23 2011 - 20:03

    do martucha
    ratujesz nalewke dolewajac pół litra czystej wódki i dodajac troche miodu tylko prawdziwego mozesz jescze dodac wanillie i 2 gożdziki

  • Avatar

    kudlaty Lut 11 2011 - 22:49

    Ja proponuje nie polewać cytryny wrzątkiem – wtedy wszystkie pestycydy i inne śmieszne środki, którymi była spryskana cytryna wnikają w jej głąb – lepiej jest umyć ją pod zimną wodą, ale po prostu dokładnie (np. szmatką)

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www