Cytryny w płynie

Nalewka cytrynowa czyli cytrynówka

Skoro poruszam temat jedzenia nie powinno zabraknąć tematu napojów. A jeśli napoje to siłą rzeczy każdy myśli o napojach z zawartością, niekoniecznie śladową, alkoholu.

Nie widzę niczego szczególnego w piwie, czystej wódce i takich, hmm… zwykłych alkoholach. Uważam, że jak już pić to coś co np. zrobiło się samemu. Gdy coś przygotujemy samodzielnie to i smak jest jakby lepszy a i „wchodzi” samo i nie ma później kaca.

Postanowiłem wypróbować swoje siły i stworzyć, tak piękne słowo – stworzyć, nalewkę cytrynową. Może dlatego, że uwielbiam wszystko co kwaśne? A może dlatego, że jaj stworzenie nie wymagało wielkich zabiegów i jak mi się wydaje jest proste? Wydaje gdyż nalewka dopiero nabiera mocy. Aby nie przedłużać – oto receptura:

Cytrynówka

Składniki:
4 cytryny,
0,5 L spirytusu,
1 szklanka cukru
2 szklanki wody

Proces tworzenia:

Nalewka po 2 tygodniach powinna być dobra do picia. Smaczniejsza jest ponoć jeśli postoi dłużej. Ale ile dłużej? Tego jeszcze nie wiem.

Do gotującej się wody wsypujemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia i zestawiamy z ognia. Cytryny należy sparzyć (polać gorącą wodą), obrać cienko z żółtej skórki – tak aby ta biała została w miarę nienaruszona. Wtedy będzie łatwiej wycisnąć z nich sok, co należy uczynić.

Ciepły – NIE GORĄCY – syrop (woda z cukrem) mieszamy z sokiem z cytryny oraz pokrojonymi skórkami z cytryny. Nie trzeba kroić skórek na małe kawałki – to nie ma znaczenia. Do tej mikstury dolewamy 0,5 l spirytusu. Dlatego też wywar nie powinien być gorący – aby spirytus mocy nie stracił – tak słyszałem, gdyż ekspertem od alkoholi nie jestem 😉

Teraz płyn należy zlać do np. dużego słoika i odstawić na 2 tygodnie. Płyn wraz ze skórkami oczywiście. Po 2 tygodniach trzeba przefiltrować nalewkę i rozlać ją np. do butelek.

Moja nalewka cytrynowa ma już 5 dni. Zmętniała już i wygląda bardzo interesująco. Pachnie też nieźle, prawie straciła ostry, spirytusowy zapach. Mam nadzieje, że będzie doskonała. Ba, ja to wiem.

nalewka_cytrynowa.jpg

GD Star Rating
loading…

Nalewka cytrynowa czyli cytrynówka, 3.4 out of 5 based on 37 ratings



Komentarze(52)
  • Avatar

    anonim Lip 20 2011 - 19:01

    Czyli do cytrynówki używa się tylko skórek? Nic więcej? 🙂

  • Avatar

    aga Wrz 7 2011 - 15:34

    Ja do niej dodaję zamiast cukru trochę miodu naprawdę jest o niebo lepsza ,podczas gotowania zbieram cedzaczkiem szumy powstałe z miodu, czekam aż słodki wywar całkowicie ostygnie ,zlewam spirytus do szklanego gąsiorka wraz z wywarem ,dodaję pól szklaneczki zwykłego naturalnego soku z jabłek (jak mam czas to filtruję go przez filtr do kawy) odwirowuje sok w sokowirówce z kwaśnych odmian jabłek do tego goździki wanilia , odstawiam blisko pieca w kotłowni gdzie jest ciemno i ciepło po tygodniu wyjmuję goździki i wanilię bo lubie tylko ich zapach i delikatny posmak a resztę dalej do gąsiorka , mieszam energisznie co kilka dni przy otwartym gąsiorku zazwyczaj są to porcje 4,5l w 5l gąsiorku więc nie są ciężkie nawet dla mnie. Nalewka jest pyszna nie czuć zapachu spirytusu a przed rozlaniem do butelek całośc filtruję znowu filtrem od kawy. Stawiam butelki zawsze w pionie bo to co się nie przefiltrowało osiada na dnie butelki . Butelki też bodieram 0.5l :))) bo jak się dorwiemy z siostrą to nam akurat :))))))) pozdrawiam

  • Avatar

    Gregor53 Wrz 21 2011 - 17:47

    Prosze szanownych internutow o prawdziwa recepte na cos co przypomina Wloskie limonczelo????????????????? Mam dylemat, czy limonki nie cytryny po sparzeniu wrzatkiem pokroic ze skorka, czy lekko obrac i w calosci zasypac cukrem i na ile dni?? zanim zaleje spirytusem???

  • Avatar

    Patryk Paź 5 2011 - 14:55

    Robię już cytrynówkę z tego przepisu po raz wtóry i z ręką na sercu mogę ją polecić, zresztą moi znajomi również. Faktycznie dodaje do wody z cukrem 2 łyżki miodu wtedy jeszcze lepiej smakuje, a i zrezygnowałem z filtracji. Według ten miąższ dodaje tylko uroku i smaku 🙂 z braku posiadania dużego naczynia w postaci słoika (z reguły robię większe ilości 🙂 ) 5L butelka plastikowa również się sprawdza 🙂

  • Avatar

    waldi Paź 20 2011 - 10:11

    Ale alkoholu nie powinno się rozlewać do plastikowych butelek ,chyba,że są do tego specjalnie przygotowane.Polecam lepiej mały szklany gąsiorek albo 5l.butlę po winie (są takie wina wytrawne ,np.w Biedronce)

  • Avatar

    Patryk Lis 19 2011 - 20:50

    wiem, że nie powinno, ale tak jak mówię „staję na wysokości zadania, ten plastikowy gąsiorek” 😉

  • Avatar

    Lola:) Kwi 12 2012 - 13:06

    Dziękuję za pomoc… Pozdrawiam!

  • Avatar

    midor Maj 22 2012 - 22:33

    muszę to zrobić bo przepis łatwy a i efekt pewnie powalający 😀 i to nie w przenośni 😀

  • Avatar

    Kaśka Cze 1 2012 - 10:14

    piszesz w opisie, że gorącego nie można dawać do spirytusu i masz rację bo traci swoją moc, ja dodaję wodę jak jest już w temperaturze pokojowej

  • Avatar

    radek Sie 9 2012 - 13:24

    Mój przepis: 5 cytryn, 1l spirytusu, 0,5 l wody, 10 łyżek miodu naturalnego nie ze sklepu!
    wyciskamy sok z cytryn, 2 obieramy tylko i wylacznie z zótlej skorki, przelewamy przez drobne sitko aby nie bylo pestek i miazszu, dodajemy miod, spirytus i wode, odstawiamy na ok. tydzien, filtrujemy i odstawiamy na dluej lub konsumujemy:)

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www