Potrawy proste, smaczne i szybkie

Smażone parówki z serem

Jeśli myślisz, że dzi­siaj będzie o czymś super wykwint­nym to nie­stety muszę Cię roz­cza­ro­wać. Dzi­siaj nade­szła pora na nie­zwy­kle pro­ste, bły­ska­wiczne do przy­go­to­wa­nia danie. Pora na sma­żone parówki ozdo­bione serem żółtym.

Parówki to potrawa pro­sta, która powinna być w każ­dej sza­nu­ją­cej się lodówce. Ja naj­bar­dziej lubię parówki dro­biowe. A kto ich nie lubi? Tak, tak – dosko­nale wiem jak sie robi parówki i muszę zmar­twić wszyst­kich, któ­rzy nie lubią mię­so­żer­ców – nie prze­szka­dza mi to zupełnie.

D o przy­go­to­wa­nia paró­wek potrze­bu­jemy: cien­kie parówki, ser żółty, odro­binę tłusz­czu (może być olej), patel­nię, opcjo­nal­nie ząbek czosnku

Z paró­wek ścią­gamy folię w którą są zawi­nięte. Deli­kat­nie naci­namy je wzdłuż. Tak aby nóż prze­ci­nał je w poło­wie. Ważne aby parówki się nie rozpadły.

Na patel­nie wrzu­camy ząbek czosnku (nie musi być nawet roz­grzany) , wle­wamy olej i cze­kamy aż olej się roz­grzeje. Do gorą­cego oleju przej­dzie smak czosnku. A z oleju gdzie powę­druje? No do paró­wek :)

Na gorący olej wrzu­camy parówki i sma­żymy je z każ­dej moż­li­wej strony. Pod­czas pro­cesu sma­że­nia parówki „puchną”. Nagle optycz­nie zwięk­szają swoją objętość.

W mię­dzy­cza­sie (wiem, wiem – to słowo ponoć nie istnieje:P ) kro­imy ser żółty w paski. Przed koń­cem sma­że­nia sta­ramy się aby roz­cię­cie w parów­kach było u góry. W roz­cię­cie wkła­damy ser żółty. Jeśli dys­po­nu­jemy pokrywką to przy­kry­wamy patel­nie. Sma­żymy jesz­cze 1 – 2 minuty aż ser się roz­pu­ści. I… gotowe.

Teraz parówki na talerz. Doda­jemy musz­tardę, ket­chup, chrzan – co kto lubi i jemy ze smakiem.

Takie parówki naprawdę sma­kują rewe­la­cyj­nie. Deli­katna nuta czosnku pod­kre­śla ich smak, a roz­to­piony ser żółty… Każdy lubi taki ser :)

parowki.jpg

GD Star Rating
loading…

Sma­żone parówki z serem, 4.3 out of 5 based on 4 ratings



Komentarze(8)
  • Avatar

    Aaaa:) maj 6 2009 - 15:51

    Bar­dzo dobre i pro­ste tak aku­rat jak chce­cie sie mamie pod­li­zac przed wywiadowka

  • Avatar

    Vicky cze 13 2009 - 10:24

    lep­sze sa gdy naj­pierw do paro­wek wlozy sie ser i wpa­kuje na jakies 20 min do pie­kar­nika :) pychota — snia­da­nie, obiad (kola­cji nie jadam), swieta, przy­ja­cia, uro­dziny, imie­niny — mi wystar­cza paro­weczki i cie­pla her­batka :P

  • Avatar

    Koni lut 7 2010 - 09:47

    Super !! heh nie ma to jak zro­bić coś łatwego i pysz­nego jak się jest samemu w domu :)

    Dzięki!

  • Avatar

    szymex98 lut 18 2010 - 23:05

    Podobne sprawy robi­lem na grilu :D tez wycho­dzi niezle ; )

  • Avatar

    Missi kwi 17 2010 - 15:50

    aaa ja robie zawsze tak:delikatnie naci­nam parówki z jed­nej strony, klade na talerz,ser zolty moze byc ztarty klade na stro­nie nad­ciete parówki i wkła­dam do mikrofalówki..ok 1minuty do 2min..zalezy jak szybko ser sie roz­pu­sci! I gotowe;];]

  • Avatar

    kissera kwi 18 2011 - 16:36

    :D puchotka ! :D mniam

  • Avatar

    janek sie 20 2011 - 10:17

    bar­dzo dobry prze­pis ;] tylko ja czo­snek zosta­wiam niech się smaży razem z parów­kami i jak zaru­mieni się to go zdej­muję i póź­niej zja­dam z paró­wecz­kami ;] a sos robię z musz­tardy sarep­skiej i keczupu mie­szam 1:1 i bar­dzo sma­kuje razem :D

  • Avatar

    Klaudia sty 8 2013 - 20:50

    Pysz­ne­eeee : 333 Tylko tro­che czo­snek mi sie przy­pa­lil, ale to nie zmie­nia faktu, ze sa bar­dzo dobre :D

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www