Potrawy proste, smaczne i szybkie

Budyń


Budyń to najprostsza z potraw. Mam tylko problem z zaklasyfikowaniem jej. Niektórzy uważają, że budyń to deser. Inni zaś, że to danie obiadowe. Ja zgadzam się z jednymi i drugimi. Budyń można zawsze zjeść. To szybkie i proste danie.

Można przygotowywać budyń, korzystając z wielu składników. Można użyć mąki, mleka, jaj. Ale to jest po pierwsze czasochłonne a po drugie nie zawsze wychodzi. A budyń z torebki zawsze się udaje i – przynajmniej mojej skromnej osobie – zawsze smakuje.

Na każdym opakowaniu jest zazwyczaj instrukcja jak przygotować budyń, wystarczy postępować według niej i wszystko powinno być dobrze. Ważne aby zwrócić uwagę, czy mamy budyń z cukrem czy też bez. Jeśli budyń jest bez cukru – to po prostu, trzeba cukier dodać. Proste? Proste! 😀

najpopularniejszy przepis

składniki: mleko – najlepiej 3,2%, budyń w proszku (np. Winiary)

Z 0,5 litra zimnego mleka odlać około 0,5 szklanki, wsypać zawartość opakowania i dobrze wymieszać

Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek ciągle mieszając. Od momentu zagotowania gotować jeszcze przez 0,5 minuty. Aby budyń się nie przypalił należy cały czas mieszać.

Gotowy budyń wlać do salaterek, na talerz, do kubków – tutaj panuje pełna dowolność. Budyń można jeść na ciepło lub na zimno. Z konfiturami, dżemem, sokiem owocowym, cynamonem, owocami itd. Panuje tutaj pełna dowolność 🙂

Uwaga:
W sklepach dostępne się także „budynie” możliwe do przygotowania na zimno, wsypywane do chłodnego mleka, gotowe po wymieszaniu i odstawieniu na kilka minut. Można znaleźć również budynie instant, zawierające mleko w proszku, wsypywane bezpośrednio do gorącej wody, ew. mleka, gotowe zaraz po dokładnym wymieszaniu. Nie polecam ich – gdyż w smaku są, nie bójmy się tego słowa – paskudne. Lepiej poświęcić 5 minut i zjeść coś smacznego.

GD Star Rating
loading…



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www