Potrawy proste, smaczne i szybkie

Jajka sadzone – prostota przygotowania, genialny smak


Jajka sadzone to jedna z prostszych potraw. Z prostszych nie znaczy oczywiście banalnych.

Przygotowanie naprawdę dobrych jajek sadzonych nie wymaga wiele wysiłków ale warto znać kilka trików. Triki te sprawią, że jajka sadzone podane na kolację, obiad, śniadanie będą udane.

Jajka sadzone można jeść z różnymi dodatkami. Szynką, szczypiorkiem, serem, sałatką z pomidorów, ziemniakami i kefirem. Tylko wyobraźnia ogranicza dodatki. Bazę, czyli jajka sadzone, można łączyć ze wszystkim. Idealne jajko sadzone ma ścięte białko i płynne żółtko, ja takie uwielbiam 😀

składniki: jajka, masło, olej, sól, pieprz

receptura: na lekko rozgrzaną patelnię wylewamy trochę oleju, dodajemy masło. Kiedy olej z masłem jest już gorący należy ostrożnie wybić jajka. Jajka trzeba smażyć bez przykrycia na średnim ogniu aż białko na spodzie się nie zetnie. Dodajemy pieprz i przykrywamy pokrywką. Po 2 – 3 minutach jajka powinny być gotowe.

Jajka solimy na końcu – najlepiej na talerzu. Wcześniej posolone stracą połysk. Pieprz nie powoduje takich komplikacji i dlatego można użyć go wcześniej.

Masło łączymy z olejem aby się nie spaliło. Po połączeniu można uzyskać większą temperaturę smażenia oraz smak masła.

GD Star Rating
loading…



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www