Potrawy proste, smaczne i szybkie

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Czasem lodówka świeci pustkami, a po półkach pląta się jedynie kasza, jajka i bułka tarta. A w brzuchu burczy i człowiek zjadłby coś ciepłego. Na taką okazję mamy coś specjalnego. Kotlety z kaszy jęczmiennej. W sumie do tych kotletów można dodać wszystko. Kasza zastępuje w tym wypadku mięso.

 Przepis na kotlety z kaszy jęczmiennej

Składniki:

2 woreczki kaszy jęczmiennej

1 cebulka

3 pieczarki

2 jajka

kilka łyżek bułki tartej

sól (można zastąpić wegetą lub warzywkiem), pieprz

dodatki według uznania (natka pietruszki, czosnek, koperek)

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy dwa woreczki kaszy jęczmiennej tak jak zazwyczaj 20 minutek, albo do momentu, kiedy już woreczek będzie w miarę pękaty 😉 (można bez soli w tedy wersja dietetyczna)
  2. Cebulkę i pieczarki kroimy w drobna kosteczkę.
  3. Następnie cebulkę i pieczarki wrzucamy na gorący olej. Oleju oczywiście nie dajemy za dużo, żeby nie było za tłuste. Można dodać troszeczkę soli wtedy cebulka puści soczek 🙂
  4. Ugotowaną kaszę jęczmienną wsypujemy do miski i czekamy do momentu aż będzie zimna. Między czasie dodajemy podsmażoną cebulkę i pieczarki. Wszystko pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. ( bo potem wbijemy jajka, a jak kasza będzie gorąca to się zetną!)
  5. Zimna kasza z cebulką i pieczarkami mieszamy. Dodajemy pieprz, warzywko (wegeta). Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy 2 jajka. Mieszamy nadal. Na końcu dodajemy kilka łyżek bułki tartej. Ma to na celu związanie wszystkich składników, żeby kotleciki nie rozpadły się w trakcie smażenia na patelni.
  6. Następnie formujemy kotleciki. Obtaczamy je troszkę w bułce tartej, żeby były bardziej chrupiące 🙂
  7. Smażymy kotleciki na rozgrzanym oleju. Muszą być mocniej przysmażone i wtedy odwracamy na drugą stronę. Nie będą się wtedy rozpadały. Bo jak wiadomo, że kasza jęczmienna jest sypka, więc…
  8. Usmażone kotleciki można zjeść same lub z różnymi dodatkami np. sos pieczarkowy, marchewka z groszkiem, surówka. Są naprawdę pyszne! Prawie jak mielone, ale prawie w tym wypadku nie ma różnicy, to wersja al’a wegetariana 😉

Kotleciki są tak wdzięczną potrawą, że można je jeść z różnymi dodatkami. To zależy od naszej fantazji. Smacznego!

GD Star Rating
loading…



Komentarze(5)
  • Avatar

    agnieszka Sty 20 2011 - 13:11

    moim zdaniem pycha dzieki:))

  • Avatar

    Halina Maj 16 2011 - 14:38

    dzięki:-)
    tak myślę co mogłabym zrobić z kaszy i widzę, że to chyba strzał w 10!!!

  • Avatar

    Monika Cze 23 2011 - 13:40

    Witam.
    Ja dodaję jeszcze starkowane warzywa (pietruszka, selerek i marchewka) są bardzo pyszne, tylko czasami mi się rozwalają podczas smażenia. Ale moja rodzinka bardzo je lubi i nie narzeka.

  • Avatar

    Patrycja Wrz 6 2011 - 20:30

    Bardzo fajne!! Mnie też się rozwalają, ale myślę, że jak się zrobi mniejsze porcje to jest o wiele lepiej:) Polecam!!

  • Avatar

    Rafał Mar 21 2013 - 18:26

    Polecam dodać podczas smażenia cebuli z pieczarkami jeden lub dwa roztarte, suszone grzyby, znacznie poprawia aromat kotletów 😉

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www