Potrawy proste, smaczne i szybkie

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Cza­sem lodówka świeci pust­kami, a po pół­kach pląta się jedy­nie kasza, jajka i bułka tarta. A w brzu­chu bur­czy i czło­wiek zjadłby coś cie­płego. Na taką oka­zję mamy coś spe­cjal­nego. Kotlety z kaszy jęcz­mien­nej. W sumie do tych kotle­tów można dodać wszystko. Kasza zastę­puje w tym wypadku mięso.

 Prze­pis na kotlety z kaszy jęczmiennej

Skład­niki:

2 woreczki kaszy jęczmiennej

1 cebulka

3 pie­czarki

2 jajka

kilka łyżek bułki tartej

sól (można zastą­pić wegetą lub warzyw­kiem), pieprz

dodatki według uzna­nia (natka pie­truszki, czo­snek, koperek)

Spo­sób przygotowania:

  1. Gotu­jemy dwa woreczki kaszy jęcz­mien­nej tak jak zazwy­czaj 20 minu­tek, albo do momentu, kiedy już wore­czek będzie w miarę pękaty ;) (można bez soli w tedy wer­sja dietetyczna)
  2. Cebulkę i pie­czarki kro­imy w drobna kosteczkę.
  3. Następ­nie cebulkę i pie­czarki wrzu­camy na gorący olej. Oleju oczy­wi­ście nie dajemy za dużo, żeby nie było za tłu­ste. Można dodać tro­szeczkę soli wtedy cebulka puści soczek :)
  4. Ugo­to­waną kaszę jęcz­mienną wsy­pu­jemy do miski i cze­kamy do momentu aż będzie zimna. Mię­dzy cza­sie doda­jemy pod­sma­żoną cebulkę i pie­czarki. Wszystko pozo­sta­wiamy do cał­ko­wi­tego osty­gnię­cia. ( bo potem wbi­jemy jajka, a jak kasza będzie gorąca to się zetną!)
  5. Zimna kasza z cebulką i pie­czar­kami mie­szamy. Doda­jemy pieprz, warzywko (wegeta). Mie­szamy wszyst­kie skład­niki. Doda­jemy 2 jajka. Mie­szamy nadal. Na końcu doda­jemy kilka łyżek bułki tar­tej. Ma to na celu zwią­za­nie wszyst­kich skład­ni­ków, żeby kotle­ciki nie roz­pa­dły się w trak­cie sma­że­nia na patelni.
  6. Następ­nie for­mu­jemy kotle­ciki. Obta­czamy je troszkę w bułce tar­tej, żeby były bar­dziej chru­piące :)
  7. Sma­żymy kotle­ciki na roz­grza­nym oleju. Muszą być moc­niej przy­sma­żone i wtedy odwra­camy na drugą stronę. Nie będą się wtedy roz­pa­dały. Bo jak wia­domo, że kasza jęcz­mienna jest sypka, więc…
  8. Usma­żone kotle­ciki można zjeść same lub z róż­nymi dodat­kami np. sos pie­czar­kowy, mar­chewka z grosz­kiem, surówka. Są naprawdę pyszne! Pra­wie jak mie­lone, ale pra­wie w tym wypadku nie ma róż­nicy, to wer­sja al’a wege­ta­riana ;)

Kotle­ciki są tak wdzięczną potrawą, że można je jeść z róż­nymi dodat­kami. To zależy od naszej fan­ta­zji. Smacznego!

GD Star Rating
loading…



Komentarze(5)
  • Avatar

    agnieszka sty 20 2011 - 13:11

    moim zda­niem pycha dzieki:))

  • Avatar

    Halina maj 16 2011 - 14:38

    dzięki:-)
    tak myślę co mogła­bym zro­bić z kaszy i widzę, że to chyba strzał w 10!!!

  • Avatar

    Monika cze 23 2011 - 13:40

    Witam.
    Ja dodaję jesz­cze star­ko­wane warzywa (pie­truszka, sele­rek i mar­chewka) są bar­dzo pyszne, tylko cza­sami mi się roz­wa­lają pod­czas sma­że­nia. Ale moja rodzinka bar­dzo je lubi i nie narzeka.

  • Avatar

    Patrycja wrz 6 2011 - 20:30

    Bar­dzo fajne!! Mnie też się roz­wa­lają, ale myślę, że jak się zrobi mniej­sze por­cje to jest o wiele lepiej:) Polecam!!

  • Avatar

    Rafał mar 21 2013 - 18:26

    Pole­cam dodać pod­czas sma­że­nia cebuli z pie­czar­kami jeden lub dwa roz­tarte, suszone grzyby, znacz­nie popra­wia aro­mat kotle­tów ;)

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www