Potrawy proste, smaczne i szybkie

Surówka z białej lub czerwonej kapusty


Do każdego obiadu miło jest mieć jakieś dodatki. Dla mnie najlepszym z dodatków jest mięso no, ale jeśli ktoś nie lubi jeść mięsa z mięsem, wtedy trzeba pomyśleć o czymś innym. Może jarzynowym?

Doskonałym dodatkiem do obiadu bywają wszelkiego rodzaju surówki. Jak wiadomo surówki przyrządza się szybko, łatwo i z surowych warzyw. Najprostszą surówką jest surówka z białej lub czerwonej kapusty.

 Przepis na surówkę z białej lub czerwonej kapusty

Składniki:

Biała lub czerwona kapusta, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny, sól, pieprz, majonez.

proces produkcji 🙂

Kapustę kroimy (siekamy, szatkujemy) na małe paseczki. Następnie oprószamy ją solą, skrapiamy sokiem z cytryny i możemy odstawić na np. godzinę do lodówki. Sól i sok z cytryny powodują, że kapusta nie jest tak bardzo twarda. Po godzinie dodajemy majonez, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i… surówka gotowa. Majonez jest opcjonalny. Nie mamy, nie lubimy – nie używamy.

Jak widać to bardzo prosty i szybki przepis. Do tego niedrogi.

GD Star Rating
loading…



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www