Potrawy proste, smaczne i szybkie

Zapiekanka ziemniaczana prosta i szybka


Zapiekanka ziemniaczana… brzmi ciekawie… wygląda smacznie… i pysznie smakuje! Czyli podstawowe kryteria zostały spełnione. Z pozoru trudna do wykonania potrawa, ale w rzeczywistości nic nadzwyczaj trudnego. Potrzebujemy brambory czyli ziemniaki, kartofle, grule, pyry jak zwał tak zwał, każdy wie o co chodzi.

Przepis zaczerpnięty z jednego z kulinarnych programów, ale zmodyfikowany i dostosowany do potrzeb „nieprzeciętnego” człowieka. Zamiast wymyślnego, drogiego sera… zastąpiono go bryndzą. Nie jest to jednak konieczny składnik, ale z nim potrawa podchodzi lekko góralską nutą, hej! Nie ma co pisać dalej trzeba się brać za pichcenie… 😀

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną prostą i szybką

Składniki:

  1. około 5-6 ziemniaków
  2. boczek wędzony około 30 dag
  3. cebulka
  4. ser żółty
  5. ser bryndza (tutaj to nasza innowacja – wy możecie użyć innego serka, który lubicie, użycie bryndzy nie konieczne jeśli nie macie. Można dodać inny gatunek sera)
  6. margaryna do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  7. olej
  8. pół lampki białego wina (nie jest konieczne)

Sposób przyrządzenia:

  • Ziemniaki myjemy w wodzie. Następnie gotujemy w ?mundurkach” czyli w skórce. Oczywiście wodę solimy tak jak byśmy gotowali obrane ziemniaczki. Można do gotowania dodać dwa ząbki czosnku – jesli ktoś lubi.
  • W tzw. międzyczasie smażymy pokrojony w paski boczuś. Dodajemy pokrojoną w krążki cebulkę. Wszystko dalej razem smażymy aż cebulka się nie zeszkli
  • Kiedy boczek i cebula będą gotowe, odstawiamy na bok.
  • Ugotowane i ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki – z ?mundurka”. Następnie kroimy w plastry.
  • Teraz układamy wszystko warstwami: na posmarowane dno naczynia żaroodpornego kładziemy pokrojone w plastry ziemniaki. Kolejna warstwa to boczuś i cebulka. Na to pokrojony w plastry serek żółty. Kolejna warstwa ziemniaków. I kolejna warstwa boczku z cebulką. Kładziemy serek bryndza, itd. Na górze zalecamy umieścić ser żółty.

Ilość warstw zależy od naszej fantazji, wielkości naczynia żaroodpornego i wyczerpania składników.

  • Następnie polewamy wszystko białym winem. Około pół lampki – szklanki stanowczo wystarczy.
  • Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 – 20 minut. Wszystko piecze się w temperaturze 220- 250 stopni. ( oczywiście można piec dłużej, bo to chodzi o to żeby serek się fajnie rozpuścił i winko odparowało). Po tym czasie zapiekanka jest gotowa do jedzenia.

Zapiekankę najlepiej podawać na ciepło, wtedy smakuje najlepiej, najsmaczniej tak, że paluchy lizać. Oczywiście można ją skonsumować z sałatką. Można z jakimś sosikiem i też będzie pycha. Sposób podania zależy od naszych pomysłów. W każdym bądź razie ja jestem zachwycona zapiekanką, bo jest prosta w wykonaniu i w miarę tania. Nie oszukujmy się każdy z nas lubi zjeść coś dobrego i coś taniego… na tym polega cały ambaras żeby tanio, pysznie zjeść i pełny brzuszek mieć 😀 Pozostaje mi życzyć wam – Smacznego!

zapiekanka_ziemniaczana.jpg

GD Star Rating
loading…



Komentarze(3)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www