Potrawy proste, smaczne i szybkie

Racuchy


Każdego z nas czasem dopada ochota na coś słodkiego. Najlepiej gdyby było to tanie, szybkie w przygotowaniu no i oczywiście smaczne. Wszystkie te cechy – no przynajmniej większość – mają racuchy. Przepis na racuchy jest odrobinę nietypowy. Dokładnie rzecz ujmując, nietypowe mogą być niektóre składniki. Ale nie trzeba z nich korzystać. Można je opuścić. Jednak, ja ja zrobiłem takie oto racuchy:

Przepis na racuchy

Składniki :

2 jajka
mąka dwie szklanki
mleko lub woda 1 szklanka
2 – 4 jabłka
1/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia

dodatkowo

rodzynki
ser biały (pół kostki)
cynamon

Sposób przyrządzania

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy wszystkie sypkie produkty i wbijamy jajka dolewamy mleko lub wodę. Wszystko mieszamy tak aby powstała jednolita masa. Ciasto powinno być gęstsze od ciasta naleśnikowego.

Teraz mamy dwie drogi. Albo obieramy jabłka, wyciągamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kółeczka (po szerokości) wsadzamy do ciasta i nim oblepione smażymy albo obrane jabłka trzemy na tarce do ciasta.

Teraz możemy ciasta dodać ser biały, namoczone i odciśnięte rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy.

Zaczynamy smażyć. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, mocno rozgrzewamy i nakładamy porcje ciasta. Wielkość racuchów to nasza prywatna sprawa. Mogą być malutkie lub większe. O tym decyduje każdy z nas. Smażymy je z obu stron. Usmażone kładziemy na talerzu wyściełanym ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Racuchy gotowe. Teraz można posypać je cukrem pudrem, cynamonem i jeść. Można jeść na ciepło, można na zimno. Wszystkim łasuchom życzę Smacznego 😀

Talerz rachuchów:

racuchy.jpg

Racuchy razy trzy 🙂

3_racuchy.jpg

GD Star Rating
loading…



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www