Nie masz drożdży?

Pizza bez drożdży


Kto nie lubi pizzy?! To bardzo popularne danie, które charakteryzuje się prostotą przygotowania i rozkoszą smakowania. Pizza wychodzi każdemu. To potrawa, która musi się udać.

Sekretem pizzy jest odpowiednie ciasto. Ostatnio miałem ochotę na pizzę i nie miałem drożdży. Tragedia. No bo pizza bez drożdży? A właśnie, możliwe. Można przygotować ciasto w którym nie będzie nawet grama drożdży. I ciasto jest kruche i pizza jest krucha. Ok, zaczynamy.

Przepis na ciasto na pizzę bez drożdży


ciasto
– 1/3 szklanki oleju,
– 2/3 szklanki mleka ( może być kefir),
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
– 2 szklanki mąki,
– sól.

farsz

co kto lubi – przecier pomidorowy połączony z oregano- może być podstawą sosu, salami, kiełbasa, ogórek konserwowy lub kiszony, kukurydza, kurczak, boczek i ser. Dodatków jest tyle, ilu przygotowujących pizze 😉

Wszystko wrzucamy do miski. Najlepiej wymieszać najpierw sypkie produkty a następnie dodawać płynne – olej, mleko (kefir) Ciasto należy dobrze zagnieść. Nie powinno przyklejać się do rąk – z tego powodu, że brak w nim drożdży.

Ciasto należy rozwałkować, kształt dowolny. Na blaszkę położyć papier pergaminowy a na ten papier ciasto. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, dodatki według własnego uznania. Wszystko wkładamy na 20 – 30 minut do nagrzanego piekarnika. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni. Kiedy ciasto się zarumieni – wyciągamy go i układamy na pizzy ser. Najlepiej wcześniej starty. Ponownie wsadzamy pizze na 5 minut do piekarnika – aż ser się roztopi i… gotowe. Można jeść 😀

jeden z etapów

img_0002a.jpg

a poniżej gotowa pizza
(już wiesz dlaczego lepiej użyć startego sera 😉 )

img_0004a.jpg

GD Star Rating
loading…

Pizza bez drożdży , 4.1 out of 5 based on 12 ratings



Komentarze(34)
  • Avatar

    gosia Sty 26 2011 - 14:27

    ciasto extra tylko ja zamiast mleka dalam pol szklanki smietany i 1/3 szklanki wody wychodzi fajniejsze niz na mleku oczywiscie wedlug mnie:) a i ja zanim naloze sarsz wkladam rozwalkowane ciasto do piekarnika na 5 min a potem nakladam farsz i ser:)

  • Avatar

    Monia Lut 6 2011 - 14:49

    SUPER PRZEPIS!! zrobienie i włożenie pizzy do piekarnika zajęło nam 10min! PYSZNA!! POLECAM-na pewno uda się każdemu:)

  • Avatar

    karol Kwi 3 2011 - 21:16

    Jestem anty jeżeli chodzi o gotowanie, pieczenie, ale udało mi się zrobić dobrą pizzę, na pewno lepszą niż mrożone „no name’y” ze sklepu. Przygotowanie i pieczenie trwało 50 minut – błyskawica. Dzięki za super przepis. Ciasto bardzo dobre, miękkie i chrupiące. Polecam wszystkim.

  • Avatar

    Paulina Kwi 23 2011 - 10:04

    też myslalam ze bez drożdży nie da rady, a tu prosze;D ciasto wyszlo bardzo dobre, chyba nawet lepsze niz te które przygotowywalam wczesniej, kruche, mieciutkie i bardzo smaczne:)

  • Avatar

    kluska Kwi 28 2011 - 18:42

    ciasto, bardzo dobre i robi sie doslownie 5 min 🙂 i o to chyba chodzilo. Pizza tez swietna, zycze wszystkim smacznego!

  • Avatar

    Kinga Maj 1 2011 - 21:27

    super przepis… dzieki ! zwykle robie drozdzowe ciasto ale 🙂 nie mialam drozdzy pizza sie piecze czekam na efekt farsz robimy bardzo domowy 😉 na patelni dusimy pieczarki cebule boczek albo kielbase a potem wrzucamy na ciasto pieczemy razem i posypujemny serem mmmm 🙂 pozdrawiamy

  • Avatar

    Łukasz Cze 30 2011 - 10:39

    jestem pizzerem i czy dodaje się proszek do pieczenia czy drożdże to jest jedno i to samo, najlepsze ciasto ipizza jest w Carmelo na trakcie brzeskim 50A niedaleko stacji BP zaprasam smakoszy i koneserów pizzy 🙂

  • Avatar

    Kasia Sie 13 2011 - 19:30

    hm.. mi wyszło tak trochę gumowato, nie wiem czemu.

  • Avatar

    Gabriela Wrz 4 2011 - 12:06

    Ale to trzeba wymiksowaccc no bo jak zagniesc ??

  • Avatar

    Asiek Lis 15 2011 - 22:06

    konieczny jest papier pergaminowy ? moge na folii aluminiowej ?

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www