Potrawy proste, smaczne i szybkie

Zapiekana ryba (mintaj)


Niektórzy przez cały dzień wymyślają, zastanawiają się, co zjeść na obiad. Ciekawą propozycją na fajny obiad jest ryba, a dokładniej filet z mintaja, mrożony. Może nie jest to coś niezwykłego, ale po przyrządzeniu okazuję się czymś naprawdę pysznym. Do tego porcja surówek i dobry obiad gotowy.

Przepis na zapiekaną rybę

Składniki:
– 4 filety mrożone z mintaja (ok. kg)
– ser żółty w plastrach np. gouda
– cebula
– dwa ząbki czosnku
– jogurt naturalny np. Zott bo jest taki kremowy, albo Bakoma
– łyżeczka majonezu
– bazylia
– oregano
– sól
– pieprz
– olej

Sposób przygotowania:
Filety kroimy na kawałki, dwa, trzy w zależności od wielkości filetu. Doprawiamy solą, oregano, bazylią. Smażymy rybę na oleju. Później na tym oleju smażymy też pokrojoną w krążki cebulę.

W tzw. międzyczasie robimy sos: dwie duże łyżki jogurtu naturalnego, dwie łyżki majonezu, pokrojony bardzo drobno – rozduszony czosnek, oregano, bazylia, sól, pieprz do smaku. Mieszamy i sos gotowy. Jeśli jest za gęsty to można dodać więcej jogurtu.

Do naczynia żaroodpornego kładziemy dwa plastry sera żółtego na dno, na to kładziemy usmażone kawałki ryby, usmażoną cebulę i dwa- trzy plastry sera żółtego. Polewamy to wcześniej przygotowanym sosem czosnkowym.

Całość pieczemy w piekarniku 20 minut w temperaturze 150 stopni, z termoobiegiem.

Gotową, zapieczoną rybę możemy podać z surówkami np. z czerwonej kapusty, albo innej, wszystko zależy od tego na jaką mamy ochotę. Taki obiad uda się każdemu, a gwarantuję, że jest pyszny. Sos czosnkowy sprawia, że rybka rozpływa się w ustach 🙂

Smacznego!

GD Star Rating
loading…

Zapiekana ryba (mintaj) , 4.0 out of 5 based on 3 ratings



Komentarze(12)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www