Potrawy proste, smaczne i szybkie

Zapiekana ryba (mintaj)


Niektórzy przez cały dzień wymyślają, zastanawiają się, co zjeść na obiad. Ciekawą propozycją na fajny obiad jest ryba, a dokładniej filet z mintaja, mrożony. Może nie jest to coś niezwykłego, ale po przyrządzeniu okazuję się czymś naprawdę pysznym. Do tego porcja surówek i dobry obiad gotowy.

Przepis na zapiekaną rybę

Składniki:
– 4 filety mrożone z mintaja (ok. kg)
– ser żółty w plastrach np. gouda
– cebula
– dwa ząbki czosnku
– jogurt naturalny np. Zott bo jest taki kremowy, albo Bakoma
– łyżeczka majonezu
– bazylia
– oregano
– sól
– pieprz
– olej

Sposób przygotowania:
Filety kroimy na kawałki, dwa, trzy w zależności od wielkości filetu. Doprawiamy solą, oregano, bazylią. Smażymy rybę na oleju. Później na tym oleju smażymy też pokrojoną w krążki cebulę.

W tzw. międzyczasie robimy sos: dwie duże łyżki jogurtu naturalnego, dwie łyżki majonezu, pokrojony bardzo drobno – rozduszony czosnek, oregano, bazylia, sól, pieprz do smaku. Mieszamy i sos gotowy. Jeśli jest za gęsty to można dodać więcej jogurtu.

Do naczynia żaroodpornego kładziemy dwa plastry sera żółtego na dno, na to kładziemy usmażone kawałki ryby, usmażoną cebulę i dwa- trzy plastry sera żółtego. Polewamy to wcześniej przygotowanym sosem czosnkowym.

Całość pieczemy w piekarniku 20 minut w temperaturze 150 stopni, z termoobiegiem.

Gotową, zapieczoną rybę możemy podać z surówkami np. z czerwonej kapusty, albo innej, wszystko zależy od tego na jaką mamy ochotę. Taki obiad uda się każdemu, a gwarantuję, że jest pyszny. Sos czosnkowy sprawia, że rybka rozpływa się w ustach 🙂

Smacznego!

GD Star Rating
loading…

Zapiekana ryba (mintaj) , 4.0 out of 5 based on 3 ratings



Komentarze(12)
  • Avatar

    sleeker Wrz 6 2008 - 15:13

    Pyszne! Polecam!!!

  • Avatar

    adam Sie 29 2009 - 12:49

    Pyszne!!! Nawet ja gotujący raz w roku zrobiłem i było pyszne. Szybko się robi!!!

  • Avatar

    beti Paź 30 2009 - 11:05

    Pyszna , polecam wszystkim 🙂

  • Avatar

    lila Sty 19 2010 - 15:54

    rewelacja !!! Zżarte do ostatniego kawałeczka i wylizane !!!! Polecam

  • Avatar

    gaba Lut 2 2010 - 22:54

    mniam! paluszki wylizane ; ] kciuk prawie zjedzony!

  • Avatar

    Kasia Paź 24 2010 - 10:17

    mam 14 lat i sama przygotowalam tapotrawe jest pyszna polecam tylko ze je nie zapiekalam jej w piekarniku tylko w dusznicy zeby ser sie rozstopil

  • Avatar

    michaniu Paź 24 2010 - 10:26

    Gratulacje! To teraz pora na coś trudniejszego 🙂

  • Avatar

    JOANNA Gru 27 2010 - 12:10

    TZW NIEBO W GĘBIE . MOJA TEŚCIOWA JUŻ NIE MOGŁA ALE JESZCZE PROSIŁA SOBIE DOŁOŻYĆ . RESZTA PRZY STOLE ZRESZTĄ TEŻ NIE MOGŁA WYJŚĆ Z ZACHWYTU . DAŁAM WIĘCEJ JOGURTU ŻEBY BYŁ SOSIK I SZWAGIER WOŁAŁ „WIĘCEJ SOSIKU „

  • Avatar

    killombo Kwi 16 2011 - 14:56

    Nawet dobre, żona zjadła ze smakiem, córka – nie
    Jednak nie ma to jak zwykły opanierowany i usmażony filet

  • Avatar

    Bartosz Cze 8 2012 - 00:44

    Świetny obiad, szybki i smaczny:) Dziękuję za przepis:)

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www