Potrawy proste, smaczne i szybkie

Murzynek pycha ciasto


Murzynek Bambo w Afryce mieszka?. Ale tym razem to nie wierszyk, a ciacho na sobotni podwieczorek. Wystarczy je raz spróbować, żeby się przekonać. Nie trzeba dużo czasu na przygotowanie? ciastko po upływie 45 minut jest gotowe do zjedzenia. Pachnie i smakuje wspaniale. Do tego jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach 🙂

Ciacho to jest ciastem „w proszku” a producentem jest Dr. Oetker. Ciasto dostępne jest w większości sklepów.

Przepis na murzynka

Składniki:

jedno opakowanie Murzynka Dr.Oetker
3 jajka
100 g miękkiego masła lub margaryny
8 łyżek mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
garść rodzynek
orzechy

Sposób przyrządzenia:

Wsypujemy opakowanie Murzynka do miski, dodajemy 3 jajka, 100 g miękkiego masła lub margaryny, 8 łyżek mleka. Miksujemy całość mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

W tzw. międzyczasie rodzynki zalewamy gorącą wodą, żeby je sparzyć, by były miękkie.
Do masy murznkowej dodajemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i garść wcześniej sparzonych rodzynek i orzechy.

Wszystko mieszamy aby uzyskać jednolitą konsystencję, przypominającą kisiel 🙂 Przygotowane ciasto nałożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą formy. Piec w temperaturze 175 st przez 45 min.

Po upływie 15 minut naciąć ciasto ostrym nożem wzdłuż, na głębokość 1 cm.
Upieczone ciasto należy wyjąć z formy po ok. 10 min. Można posypać cukrem pudrem.

Jak widzimy nie trzeba być wielkim talentem żeby upiec wspaniałego Murzynka, który na pewno będzie wszystkim smakował. Delikatny, aksamitny zapach kawy, miękkie rodzynki sprawiają, że ciastko nabiera indywidualnego charakteru. I nie jest zwyczajnym murzynkiem z opakowania, lecz smacznym ciachem własnej produkcji. Nie ma co dużo pisać tylko po upływie 10 minut trzeba zabierać się do konsumpcji, bo nim się obejrzymy na stole zostaną tylko? okruszki! Smacznego!

murzynek_torebka.jpg

murzynek_widok.jpg

murzynek_widok2.jpg

GD Star Rating
loading…



Komentarze(1)
  • Avatar

    Asia Mar 1 2015 - 10:04

    Hm, brzmi i wygląda pysznie. 🙂 A jakiej formy należy użyć (chodzi mi o wymiary) bo tak się zastanawiam…(nie mam zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu ciast)… 🙂 pozdrawiam

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www