Potrawy proste, smaczne i szybkie

Deser z bananów czyli banany na gorąco


Banany to bardzo smaczne owoce, które można jeść na wiele sposobów. Na ciepło, na zimno, w różnej postaci. Są doskonałym dodatkiem do owocowych sałatek, galaretek, tortów. Można z nich zrobić nawet pyszne lody. Ta propozycja deseru z bananów jest prosta i nie wymaga też dużej ilości czasu do przygotowania całości.

Przepis na deser z bananów, banany na gorąco

Składniki:
4 banany
garść orzechów włoskich
tabliczka czekolady (może być gorzka, mleczna) jaką kto lubi

Sposób przygotowania:

Banany w skórce wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 180 st. W międzyczasie drobno siekamy orzechy włoskie i je prażymy np. na patelni. Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki (lub ścieramy na tarce) , tak by można nią było posypać banany. Po upływie 20 minut, banany mają brązową, prawie czarną skórkę. Wyciągamy je i układamy na talerzu. Skórkę banana rozkrajamy wzdłuż, tak, aby odkroić prostokątny płat skórki. Następnie ciepłego banana posypujemy orzechami włoskimi i czekoladą.

Deser wygląda smakowicie, jest ciekawym sposobem na podanie banana w innej formie. Może deser nie jest dietetyczny ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na coś innego. Przyznać muszę, że jest pycha i wspaniale rozpływa się w ustach. A ta czekolada? orzechy? same pyszności. Smacznego!

ps. Można do takich bananów podać lody, bitą śmietanę, konfitury… mniam 😀

banan.jpg

GD Star Rating
loading…



Komentarze(3)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www