Potrawy proste, smaczne i szybkie

Pyszna galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa… mniam mniam. Coś szybkiego, niezbyt drogiego i niezwykle smacznego. Aby nie przedłużać, przechodzimy do rzeczy.

Przepis na galaretkę drobiową

Galaretka drobiowa:

2 do 3 l wody
1 ćwiartka kurczaka
2 nóżki
1 pojedyncza pierś
4 jajka
3 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1/2 puszki groszku
1/2 puszki kukurydzy
Vegeta, pieprz, czosnek
1 ? opakowania żelatyny (na 2 ? litra płynu)

Mięso dokładnie czyścimy, nie obieramy ze skóry, zalewamy zimną wodą i dodajemy 2 łyżki Vegety (albo innej przyprawy). Gotujemy ok. 45 minut. Potem dodajemy oczyszczone warzywa (tak, jak do rosołu) w całości, doprawiamy i gotujemy jeszcze ok. 1 ? do 2 godzin.

Oczywiście rosół doprawiamy według upodobań i w trakcie gotowania zbieramy tzw. ?szumy”. Po ich zdjęciu można rosołek przykryć i gotować na małym ogniu tak, aby nie wrzał. Wyjmujemy mięsko i warzywa na półmisek, do rosołu dodajemy 5 ząbków czosnku mocno przeciśniętego, przykrywamy i przelewamy rosół przez gęste sito po około 20 minutach. Nie należy gotować rosołu z czosnkiem, bo jego aromat zanika;)

Żelatynę (ma być na 2 ? l płynu) wsypujemy do suchego naczynia i zalewamy zimną wodą (dajemy 1 ? opakowania najlepiej GELLWE), tak by tylko ja przykryła. Po 10 minutach wlewamy ok. 2 szkl. gorącego rosołu (można podgrzać potrzebną ilość jeżeli zbyt przestygła) i mieszamy dotąd, dopóki nie rozpuszczą się wszystkie grudki. Taką miksturę wlewamy do całego rosołku i porządnie mieszamy.

Do małych miseczek wkładamy połówkę jajka (żółtkiem do dołu), kawałki marchwi, pietruszki, ziarenka groszku i kukurydzy oraz mięsko (po zdjęciu skóry). Letni rosół z żelatyną wlewamy do miseczek i czekamy aż całkiem ostygnie, żeby móc wstawić do lodówki. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, żeby galaretka mocno się zsiadła.

Zimną galaretkę wykładamy z miseczek na talerzyk tak, aby żółtko było widoczne;) Wychodzi tego sporo, więc ten przepis nadaje się na domowe przyjęcie. Oczywiście można dodać więcej mięska, warzyw i wody. Ja zawsze dodaję więcej żelatyny (np. jeżeli robię rosół z 4 litrów dodaje 2 opakowania żelatyny-czyli tak, jakbym robiła z 5 litrów) lepiej dodać więcej niż mniej, za twarda galaretka na pewno nie będzie, a zbyt miękka już się nie zsiądzie. Polecam, bo jest naprawdę pyszna. Smacznego 😀

(myszka24)

GD Star Rating
loading…

Pyszna galaretka drobiowa, 5.0 out of 5 based on 2 ratings



Komentarze(5)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www