Potrawy proste, smaczne i szybkie

Kapusta na gęsto


Kapusta jest takim warzywem, że pasuje do wielu potraw. Szybko się gotuje i smaży. Mieszając ją z innymi składnikami można uzyskać bardzo smaczną potrawę nie tracąc na to dużo czasu.

Przepis na kapustę na gęsto

Składniki:

pół główki kapusty białej
2 cebule
1 marchew
15 dag wędliny/ pierś z kurczaka – wykorzystujemy wędlinę tę, którą mamy w lodówce
1 rosół w kostce
maggi – przyprawa w płynie
olej
pieprz, ostra papryka, oregano, majeranek

*ewentualnie: sos myśliwski

Sposób przyrządzenia:

  • Białą kapustę kroimy w średniej grubości paski.
  • Marchewkę kroimy w plastry.
  • Kapustę i marchewkę wrzucamy do jednego garnka. Jeden rosołek w kostce rozpuszczamy w kubku z ciepła woda i polewamy kapustę. Resztę garnka z kapusta uzupełniamy ciepłą wodą. Wszystko doprawiamy pieprzem, oregano, majerankiem i ostrą papryką.
  • W międzyczasie kiedy kapusta się gotuje: smażymy na oleju cebulę pokrojoną w kostkę, oraz wędlinę pokrojoną także w kostkę.
  • Kiedy cebula z wędliną się usmaży, wrzucamy to do garnka z gotującą się kapustą.
  • Wszystko mieszamy i gotujemy. Kapusta jest dobra, kiedy jest miękka. Czas gotowania kapusty to ok. 30-40 minut. Doprawiamy maggi.
  • * można dodać do kapusty sos myśliwski, który doda kapuście jeszcze lepszego smaku.

Przepis – kapusta na gęsto – jest bardzo prosty, poza tym kapustę na gęsto szybko się przygotowuje. Nadaje się na wiele okazji i wszystkim posmakuje. Smacznego!

GD Star Rating
loading…



Komentarze(3)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www