Potrawy proste, smaczne i szybkie

Ryż po hiszpańsku


Ryż po hiszpańsku to wykwintny posiłek, zawsze pysznie smakuje. Nie wymaga wielkiej sztuki kulinarnej. Koszt też niewielki jedyne co, to odrobina czasu na kulinarną zabawę.

Przepis na ryż po Hiszpańsku

Składniki dla 4 osób:
20 dag ryżu
40 dag fileta z kurczaka
puszka groszku konserwowego
2 łyżeczki curry
jedna czerwona papryka
4 marchewki
3 łyżki oleju
100 ml bulionu drobiowego
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  • Do ryżu dodać łyżeczkę przyprawy curry, zalać zimna wodą, ok. 400 ml, wszystko zagotować. Następnie po ugotowaniu odstawić w ciepłe miejsce żeby ryż napęczniał.
  • Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy. Paprykę pokroić w kostkę. Oczyszczoną marchewkę pokroić w krążki.
  • Filet z kurczaka pokroić w paski i usmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie doprawić solą, pieprzem i resztą curry. Po usmażeniu na złoty kolor należy odstawić mięsko w ciepłe miejsce.
  • Warzywa podsmażyć na oleju pozostałym z kurczaka, dolać bulionu drobiowego. Gotować to pod przykryciem przez 5 minut. Dodać ryż, kurczaka i całość wymieszać.
  • Gotowe danie posypać natką pietruszki.

Ta potrwa jest pyszna, zawiera małą ilość tłuszczu i jest źródłem witamin. Ponadto jest tania, nie wymaga zbytnich umiejętności kulinarnych, więc posiada wiele ważnych atutów. Można ja podać na wiele okazji i każdemu będzie smakowała. Smacznego!

GD Star Rating
loading…



Komentarze(4)
  • Avatar

    Sylwia Sty 10 2010 - 20:41

    Genialny przepis.
    Uwielbiam te smaki.
    Tylko w składnikach nie ma kukurydzy, którą potem należy dodać 😉

  • Avatar

    Sylwia Cze 8 2010 - 19:27

    Danie jest super, każdy znajomy, który jadł u nas ryż po hiszpańsku od razu prosi o przepis.
    Faktycznie brakuje kukurydzy w składnikach.

  • Avatar

    michaniu Cze 9 2010 - 10:51

    Muszę w takim razie sprawdzić jak będzie smakowało z kukurydzą. Skoro już druga osoba twierdzi, że powinna być w składnikach 🙂

  • Avatar

    Sylwia Paź 19 2010 - 13:55

    „Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy.” – to fragment przepisu, a w składnikach nie ma, stąd nasz wniosek.

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www