Potrawy proste, smaczne i szybkie

Nalewka truskawkowa – tak to możliwe


Zanim przystąpiłem do stworzenia tej nalewki spotkałem się z różnymi opiniami. Najczęściej słyszałem: To niemożliwe. To się nie uda. Nie można zrobić nalewki z truskawek. Nie przejąłem się tym zbytnio. Postanowiłem robić swoje. I muszę przyznać – udało się. Nalewka powstawała podczas sezonu truskawkowego, ze świeżych truskawek. Ale można ją przygotować z mrożonych.

Przepis na nalewkę truskawkową

Truskawkówka czyli nalewka truskawkowa

składniki:

2 kg świeżych truskawek, należy wybierać bardzo czerwone (mogą być mrożone, ale należy je rozmrozić)
0,5 L spirytusu,
0,5 szklanki cukru
2 szklanki wody

proces tworzenia:

Do gotującej się wody wsypujemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia i zestawiamy z ognia. Truskawki należy pokroić na ćwiartki.

Ciepłym – NIE GORĄCYM – syropem (woda z cukrem) zalewamy truskawki, które najlepiej umieścić w dużym słoiku. Dolewamy na koniec 0,5 l spirytusu. Dlatego też wywar nie powinien być gorący – aby spirytus mocy nie stracił.

Nalewka powinna teraz „leżakować” do czasu aż truskawki stracą swój kolor i zrobią się takie… blade, jasne. Po około 2 miesiącach nalewkę można przecedzić i zlać do butelek.  Najlepiej przechowywać ją w lodówce. I nie należy się martwić tym, że jest ciągnąca. Taka ma być 🙂

Im dłużej będziemy zwlekali z degustacją trunku tym będzie on lepszy. Doskonałych walorów smakowych nabiera po około 6 miesiącac. Warto więc poczekać.

GD Star Rating
loading…



Komentarze(7)
  • Avatar

    Nina Cze 13 2010 - 20:25

    a gdzie leżakują Twoje nalewki? ja mam książkę o nalewkach, przymierzam się do zrobienia swojej, ale mieszkam w bloku. Nie wiem gdzie przechowywać nalewki podczas okresu, gdy mają leżakować. Dasz jakieś wskazówki?

  • Avatar

    michaniu Cze 14 2010 - 06:08

    Moje leżakują albo w lodówce, albo obok lodówki – ewentualnie w jakiejś szafce. Nie mam specjalnego miejsca do leżakowania. Ale nalewki się udają 🙂

  • Avatar

    Frykulec Lip 1 2010 - 19:19

    Ja mam miejsce w szafie, chłodno i ciemno. Polecam

  • Avatar

    Piot Paź 8 2010 - 16:41

    Zgadzam się z truskawek, malin, cytryn czy z jakiegokolwiek innego owocu dość prosto zrobić nalewkę i ona w zasadzie musi wyjść!. Przecież wystarczy wymieszać rzeczy i mnóstwo stron internetowych daje takie porady. Wystarczy poszukać. http://www.niam.pl/artykuly/artykul/729-jak_zrobic_nalewke Jak widać wystarczy wziąć spirytus, cukier, wodę i jakiś owoc, zalać to ze sobą, zmieszać i odstawić na jakiś czas.
    Przynajmniej ja tak robię np. cytrynówkę czy malinówkę.
    To co jednak najważniejsze to nie samo robienie i zmieszanie. Najważniejsze to dać nalewce czas! Ona musi postać pół roku, rok, nabrać szlachetności, „przegryźć się”… a wtedy smakuje jak wyborny delikates! Prawie nie czuć w niej alkoholu, a czuć smak owocu. To jest dopiero poezja smaku!
    A gdzie powinno leżakować? U mnie leżakują w małej spiżarce. Ale czasami leżakowanie odbywa się w barku, choć to skraca znacznie czas leżakowania 😉

  • Avatar

    michaniu Paź 10 2010 - 08:03

    Masz całkowitą rację. A z leżakowaniem z barku trudno się nie zgodzić. Nic tak bardzo nie skraca czasu leżakowania jak barek. Najlepsza byłaby ciemna i sucha piwnica. No ale…

  • Avatar

    ATKA Cze 20 2012 - 08:27

    witam, mam pytanko, czy zamiast spirytusu może być wódka? uda się? z góry dzięki

  • Avatar

    michaniu Cze 20 2012 - 08:30

    Ja bym zaryzykował z wódką. Tylko warto wtedy nie dawać wody. Sama wódka. Wtedy jest szansa, że wyjdzie.

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www