Potrawy proste, smaczne i szybkie

Gniazda miodowo-orzechowe


A oto deser rodem z Turcji! Coś smacznego, słodkiego i prostego. Wygląda jak coś, czego nie można wykonać, coś skomplikowanego a okazuje się, że jest banalnie proste!
Fajne jest to, że z wakacji można przywieźć nie tylko wspomnienia, ale także jakiś smaczny przepis na pyszny i bardzo słodki deser.

Przepis na gniazda miodowo-orzechowe

Składniki dla 4 osób:
225 g makaronu nitki (długi, bardzo cienki, przeważnie sprzedawany w małych paczkach w kształcie gniazd)
115 g masła
175 g orzeszków pistacjowych, obranych i posiekanych
115 g cukru
115 g płynnego miodu
150 l wody
2 łyżeczki soku z cytryny
jogurt naturalny
sól

Sposób przyrządzenia:

  • Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ponownie przełożyć do garnka. Wymieszać z masłem i odstawić do ostudzenia.
  • Na blasze ułożyć 4 małe foremki lub krążki do wykrawania ciastek. Makaron podzielić na 8 równych porcji. Łyżeczką napełnić 4 foremki lub krążki. Lekko ugnieść. Posypać połową orzechów, a następnie dodać pozostały makaron.
  • Piec 45 minut, do zezłocenia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C.
  • Międzyczasie na wolnym ogniu, ciągle mieszając, zagotować miód i wodę oraz rozpuścić cukier. Gotować 10 minut, dodać sok z cytryny. Pozostawić na ogniu na kolejne 5 minut.
  • Łopatką ostrożnie przełożyć gniazda na talerz. Polać syropem miodowym oraz posypać pozostałymi orzechami.
  • Odstawić do ostygnięcia. Podawać na zimno z jogurtem.

Deser jest wyjątkowo słodki. Na pierwszy rzut oka nie widać, że jest zrobiony z makaronu. A jednak smakuje fantastycznie! Polecam!

GD Star Rating
loading…



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www