Potrawy proste, smaczne i szybkie

Kotlety mielone


Kotlety mielone można zrobić z panierką i bez panierki. Przygotowuje się je szybko. Wystarczy mięso i przyprawy. Pomysł na obiad gotowy.

Przepis na kotlety mielone

Składniki:
1 opakowanie mięsa mielonego tj. 420 do 450 g (polecam z firmy Duda lub Sokołów)
jajko
bułka tarta
olej
przyprawa do mięsa mielonego Kamis

Sposób przyrządzenia:

  • Do mięsa mielonego dodajemy kilka łyżek bułki tartej, jajko, przyprawę do kotletów mielonych Kamis.
  • Formujemy kotlety w płaskie kulki. Możemy je obtoczyć dodatkowo w bułce tartej tzw. z panierką. A możemy też nie obtaczać w bułce tartej, czyli bez panierki.
  • Tak smażymy kotlety na oleju.

Wersja bez panierki:

  • Do mięsa mielonego dodajemy przyprawę do kotletów mielonych Kamis.
  • Formujemy płaskie kotlety (podobne formą do kotletów w hamburgerach)
  • Smażymy na patelni grillowej, posmarowanej tłuszczem. Kotlety są naprawdę smaczne. I o wiele mniej kaloryczne niż smażone bezpośrednio na oleju.

Kotlety mielone mają duży plus. Można je jeść na ciepło, na zimno. Można jeść na kanapce. Podane z kaszą gryczaną, jęczmienną i surówką, także smakują wyśmienicie. Smacznego!

GD Star Rating
loading…

Kotlety mielone , 5.0 out of 5 based on 1 rating



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www