Potrawy proste, smaczne i szybkie

Nietradycyjne gołąbki na szybko


Niektórzy z nas nie lubią gołąbków zawijanych w białą kapustę. Wolą samo nadzienie z gołąbków. To jest przepis dla takich osób i nie tylko. Jest zupełnie inny, nietradycyjny. Ale na pewno bardzo smaczny. Nie wymaga dużo czasu i bardzo prosto go zrobić.

Przepis na szybkie gołąbki

Składniki:
500 g mięsa mielonego (polecam firmy Duda, Sokołów)
500 g białej kapusty
mała puszka przecieru pomidorowego
1szt. papryka czerwona
5 łyżek bułki tartej
180 g kaszy manny
1 łyżka przyprawy Warzywko
2 jajka
cebula
tymianek
olej
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  • Białą kapustę należy cienko poszatkować, lekko posolić i odstawić, żeby puściła sok. Następnie wycisnąć.
  • Następnie dodać mięso mielone, kaszę manną. Do tego wbić jajka i dodać przyprawy Warzywko.
  • Uformować „gołąbki”, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.
  • Przygotowujemy sos pomidorowy: drobno pokrojoną cebule podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i drobno posiekaną czerwoną paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Sos należy dusić pod przykryciem tak długo, aż będzie dość gęsty.
  • Następny etap to: gotowe, usmażone gołąbki przełożyć do drugiego garnka i zalać sosem pomidorowym. Wszystko dusić ok. 20 do 30 minut.

Tak przygotowane gołąbki można podawać z ziemniakami i ewentualnie z sałatką. Wszystko zależy od formy, jaką preferujemy. Niektórzy wolą same gołąbki, inni z ziemniakami. Gołąbki są naprawdę smaczne i nie wymagają dużej ilości czasu tak, jak tradycyjne gołąbki. Są pyszne. Smacznego!

GD Star Rating
loading…



Komentarze(1)
  • Avatar

    asiunia_0185 Paź 3 2011 - 13:40

    Czyli najpierw smażymmy na palelni na oleju. A później z sosem a one sie nie rozleca podczas gotowania z sosem???

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www