Potrawy proste, smaczne i szybkie

Spaghetti z tuńczykiem


Zazwyczaj spaghetti przygotowujemy z sosem napoleoński, bolońskim lub innymi. Najczęściej podstawą jest sos pomidorowy. Czasem trzeba coś zmienić, żeby spaghetti, które wiele osób bardzo lubi, nie stało się monotonnym jedzeniem.

Przepis na spaghetti z tuńczykiem

Składniki:
opakowanie makaronu spaghetti
2 puszki tuńczyka w oleju
4 spore cebule
3 ząbki czosnku
gęsta śmietana – ok. 0,4 l
*starty oscypek, inny ser wędzony
przyprawa typu: vegeta lub jarzynka
sól
pieprz

Sposób przyrządzenia:
• Makaron spaghetti gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
• Cebule kroimy w kostkę.
• Olej z tuńczyka przelewamy na patelnie. Kiedy olej się rozgrzeje, smażymy na nim pokrojoną cebulę.
• Do podsmażonej cebuli dodajemy wyciśnięty, albo bardzo drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy tuńczyka i śmietanę. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem.
• Makaron spaghetti łączymy z sosem. *można posypać tartym oscypkiem, można zastąpić innym serem wędzonym

Bardzo smaczne spaghetti. Jeszcze jak ktoś lubi tuńczyk, to wyśmienite połączenie. Makaron można łączyć z wieloma smacznymi składnikami. A spaghetti nie musi być tylko z sosem pomidorowym. Smacznego!

GD Star Rating
loading…



Komentarze(4)
  • Avatar

    Malinka Paź 21 2009 - 12:26

    Ja osobiście bardzo lubię spaghetti bo spedziłam parę lat we Włoszech. Wszystko by było ok gdyby nie ta śmietana w sosie, kto to widział sos z tuńczykiem i śmietaną!!!:) Pozdrawiam

  • Avatar

    mallaj Lis 19 2010 - 13:54

    sos robie bardzo podobny dodaję jeszcze łyżeczkę koncentratu pomidorowego (żeby chociaż odrobinę zmienił kolor, bo taki nie do konca dobrze wyglada) i ja jem taki sos z makaronem muszelkowym, robie takie morskie danie;) mnniam.. mogłabym jeść to codziennie;)

  • Avatar

    mallaj Lis 19 2010 - 13:56

    hmmm… a tak swoja droga myślałam ze jestem taka zdolna i wymyśliłam ten sos sama:D a jednak są inni co go również robią.. 😉

  • Avatar

    Gianna Maj 1 2013 - 22:07

    Zrobilam to spaghetti. Jest nie do opisania takie pyszne. Szerze piszac obawialam sie troche tego eksperymentu – tunczyk na cieplo ze smietana… Efekt mnie powalil na lopatki. Dodalam koncentrat pomidorowy. Niebo w gebie.
    DOBREJ NOCY 😉

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www