Potrawy proste, smaczne i szybkie

Zapiekanka z ziemniaków i boczku


Przepyszna zapiekanka z ziemniaków i boczku. Cztery składniki, kilka minut i smaczne danie gotowe. Ma „trochę” kalorii, ale za to smakuje wyśmienicie. Bo każdy wie, że to, co pyszne, nie zawsze jest dietetyczne. Jednak czasem można sobie pozwolić na takie smakowite szaleństwo.

Przepis na zapiekankę z ziemniaków i boczku

Składniki:
kilka dużych ziemniaków
kilka plasterków wędzonego boczku
kwaśna śmietana
10 dag żółtego sera
2 cebule
2 jajka
natka pietruszki
sól
pieprz

Sposób przyrządzenia:
• Ziemniaki gotujemy. Po ugotowaniu i ostygnięciu, ziemniaki kroimy w plastry.
• Cebule również kroimy w plastry. Boczek kroimy w kostkę. Ser żółty scieramy na tarce.
• Ziemniaki, boczek i cebule mieszamy razem. Wkładamy do żaroodpornego naczynia.
• Do kwaśnej śmietany dodajemy jajka, starty ser żółty, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, żeby uzyskać jednolitą konsystencję.
• Następnie składniki polewamy przygotowaną kwaśną śmietaną z jajkiem i serem żółtym.
• Zapiekankę pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki.

Nie da się powiedzieć inaczej jak palce lizać. Bardzo smaczna zapiekanka. Nadaje się świetnie na obiad a także kolację. Szybko i smacznie. Można oczywiście podawać z sałatką.  Smacznego!

GD Star Rating
loading…



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www