Potrawy proste, smaczne i szybkie

Makaron w sosie pieczarkowym


Danie makaron i inne dodatki jest zawsze szybkie w przygotowaniu. To jedzenie nie tylko na zwykły obiad, ale także na specjalne okazje.

Przepis na makaron w sosie pieczarkowym

Składniki:

makaron świderki

25 dag pieczarek

słodka śmietana

natka pietruszki

3 ząbki czosnku

cebula

masło

kolorowy pieprz

sól

pieprz

odrobina białego wina

gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzenia:

  • Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu
  • Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę. Siekamy natkę pietruszki. Czosnek należy przecisnąć przez praskę.
  • Masło roztapimy w rondlu. Podduszamy w nim pieczarki i cebulkę. Kiedy pieczarki będą miały złocisty kolor nalewamy kieliszek białego wina. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dolewmy pół szklanki słodkiej śmietany i mieszamy wszystkie składniki.
  • Makaron odcedzamy. Następnie na makaron nakładamy pieczarki i polewamy sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i kolorowym pieprzem.  Danie gotowe do konsumpcji.

Naprawdę smaczne jedzenie! Mozna także wykorzystać inny makaron, np. kokardki. Rzecz gustu. Smacznego!

GD Star Rating
loading…



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www