Potrawy proste, smaczne i szybkie

Likier kawowo – waniliowy


Likier kawowo – waniliowy, według starego i sprawdzonego przepisu.  Wyborny w smaku i wygląda genialnie. Lista składników nie jest długa, ilości składników mogą przyprawić o zawrót głowy. Ale robimy dużo likieru, gdyż duże ilości najlepiej wychodzą 🙂

Przepis na likier kawowo – waniliowy

Składniki:

30 dkg kawy mielonej
2,5 litry wody
1 litr spirytusu 95%
1,5 kg cukru
2 laski wanilii

Przygotowanie:

Kawę należy zalać gorącą wodą ( max 0,5l ) – wrzącą – przykryć i zostawić na 24 godziny. Po tym czasie należy zlać kawę uważając na fusy. I znowu odstawiać na jakiś czas, tak aby fusy opadły. I po raz kolejny zlać kawę uważając na fusy.

Następnie do dużego garnka należy wlać wywar z kawy, dolać 2 litry wody, 2 laski wanilii

wanilię należy przeciąć na pół, nożem zebrać nasionka i wrzucić do wywaru, oczywiście należy też wrzucić do niego rozkrojone łodygi

oraz 1,5 kg cukru. Wszystko trzeba gotować do momentu aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Nie powinien być zbyt gęsty. W razie potrzeby można dodać gorącej wody.

Teraz pora na studzenie syropu. Kiedy będzie on już przestudzony wlewamy do niego 1 litr spirytusu, dobrze mieszamy i rozlewamy do flaszek. Do likieru można również dodać 200ml rumu. Ale nie jest to konieczne.

Zła wiadomość jest taka, że trzeba czekać pół roku aż wszystko się przegryzie. Zaręczam jednak, że warto czekać.

Likier jest niestety bardzo słodki i nie można pić go w dużych ilościach. Jednak smak jest niesamowity. Dobrym pomysłem na podanie tego likieru jest zmieszanie go przed podaniem z mlekiem w stosunku 1 do 1. Wtedy mamy otrzymujemy coś w rodzaju likieru Sheridan’s – tylko mocniejsze i smaczniejsze.

GD Star Rating
loading…

Likier kawowo – waniliowy , 5.0 out of 5 based on 1 rating



Komentarze(9)
  • Avatar

    Marta Kwi 17 2010 - 17:28

    Zalałam wczoraj 30 dkg kawy mielonej 0,5l wody i dzisiaj nie można z tego wylać nawet kropelki, kawa napęczniała i tyle, co robić?

  • Avatar

    michaniu Kwi 17 2010 - 19:01

    Dziwna sprawa. A ile dokładnie tej kawy było? Objętościowo oczywiście. Bo 30 dkg to wcale nie jest dużo.

    Zawsze można dolać więcej gorącej wody. A później wszystko przecedzić przez gazę. Powinno być ok.

  • Avatar

    Marta Kwi 17 2010 - 20:23

    No sporo tej kawy było, około 0,7l. Moża kawa jakaś lipna, w końcu od sąsiadki ją dostałam:)) Jaką mam kupić? Pozdrawiam!

  • Avatar

    michaniu Kwi 17 2010 - 20:52

    No to deczko za dużo jej było 🙂 Kawy powinna być niecała szklanka o ile dobrze pamiętam.

    Najlepiej użyć użyć takiej kawy jaką lubisz i pijesz na co dzień. W sumie każda kawa się nadaje. Ja nawet nie pamiętam już jakiej użyłem. Wiem tylko, że likier się przegryzł i robi furorę 🙂

  • Avatar

    Karfhud Maj 18 2010 - 21:27

    wszystko fajnie tylko ten czas wysoce irytujacy, znam pzepis instant i normalnie sie z nim nie dziele no ale coz ….

    1L Spirytusu
    6 łyżek kawy rozpuszczalnej
    0,7 kg cukru
    2 torebki cukru waniliowego
    2 L wody

    gotujemy 1L wody i dodajemy do niego 0,7 kg cukier.
    gotujemy 1L wody i parzymy na nim 6 łyzek kawy.
    zlewamy wszystko razem, litr spirytusu tez, dodajemy 1 torebke cukru waniliowego.
    tego samego dnia co pijemy dodajemy torebke cukru waniliowego.
    wywar powinien stac minimum od 3 dni do 2 tygodni ale da rade po 1 dniu ;p

    // ilosc cukru rzecz wzgledna kto lubi jak slodkie
    // zmaiasty cukru waniliowego mozemy dodac sok z swiezo wycisnietej cytryny zalezy od smaku

    //// Pamietac przepis pochodzi od Karfhud’a

  • Avatar

    michaniu Maj 18 2010 - 22:22

    Cóż, trzeba będzie w razie gości wypróbować ten przepis 🙂

  • Avatar

    ZdroweNalewki.pl Lut 20 2011 - 08:02

    Wygląda pysznie. Dzisiaj spróbuję to zrobić.

  • Avatar

    Barbarka Lut 22 2013 - 22:32

    …a może nalezy użyć 3 dkg kawy????? …bo skoro objetosciowo niecała szklanka …?
    Co sadzisz Michaniu?? 🙂

  • Avatar

    michaniu Lut 23 2013 - 08:39

    właśnie nie – należy użyć 300 g kawy mielonej. Może być 250 – czyli cała paczka 🙂

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www