Potrawy proste, smaczne i szybkie

Baza pod kwaśnicę lub barszcz


Baza czyli podstawa kwaśnicy lub barszczu to ważna sprawa. Jest jednak bardzo prosta w przygotowaniu. Można powiedzieć, że gotowanie zup jest proste. Tak, jest proste i będę się tego trzymał.

Składniki:

– garnek, im większy tym lepiej
– 40 – 60 dkg wędzonych żeberek
– kości wieprzowe, może być kość ze schabu
– liść laurowy
– ziele angielskie
– pieprz
– sól

Sposób przyrządzania:

Do garnka nalewamy wodę, wrzucamy kości, umyte i pokrojone żeberka, liść laurowy, ziele angielskie. Wstawiamy to wszystko na gaz i… Gotujemy pod przykryciem. WAŻNE – gotujemy na wolnym ogniu tak aby się nie zagotowało. Gdyż kiedy wywar się zagotuje i zacznie wrzeć wtedy będzie mętny.

Podczas gotowania doprawiamy nasz wywar i zbieramy szumowinę. Szumowina to skoagulowane białko i nie trzeba tego wyrzucać, ale liczą się efekty estetyczne. A szumowina wygląda jak śmieci 🙂

Wywar musi się gotować (na wolnym ogniu) co najmniej 1,5 godziny. A najlepiej do momentu kiedy mięso będzie odchodziło od kości. Może to trwać 2 lub 3 godziny. Ale nigdzie się nie spieszymy a wywar gotuje się sam.

Po około 1 godzinie można spróbować jak smakuje wywar. Powinna być wyczuwalna nuta 🙂 wędzonki. Dlatego użyliśmy do tego wędzonych żeberek. I doprawiamy wywar solą i pieprzem. Tak aby nam smakował.

Można też gotować wywar na skrzydełkach drobiowych, gęsich i innym mięsie. Tutaj wszystko jest dozwolone. Jednak najlepiej aby w garnku znalazły się wędzone żeberka. One dają wędzony posmak, są smaczne i… tanie. Tak, bo zupy są tanimi potrawami. A duży garnek pozwala ugotować większą ilość, która starczy na dłużej. Studenci coś o tym wiedzą.

Kiedy wywar się ugotuje, można przystąpić do przygotowania na nim kwaśnicy albo barszczu czerwonego. Ale o tym w następnych wpisach. To jest przepis na bazę 🙂

GD Star Rating
loading…



Komentarze(2)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www