Czekolada w bloku

Blok czekoladowy bez mleka w proszku

W większości przepisów na blok czekoladowy podstawowym składnikiem jest mleko w proszku. Można jednak przygotować pyszny blok czekoladowy bez mleka w proszku. Zastanawiacie się jak to jest możliwe? Wystarczy mieć miłe koleżanki, które dzielą się swoimi sekretnymi przepisami na przeróżne pyszności.

Przepis na blok czekoladowy bez mleka w proszku

Składniki:

– 3 paczki herbatników
– 1 margaryna mleczna (Palma, Kasia – wasza ulubiona)
– 1 szklanka cukru (może być trochę mniej, ja daję 3/4 szklanki)
– 2 całe jajka
– budyń (śmietankowy lub waniliowy, z cukrem)
– 2 łyżki kakao (ciemnego, prawdziwego – gorzkiego)
– 3 łyżki alkoholu
–  suszone śliwki, morele, ananas, gruszki itp. rodzynki i orzechy włoskie. Można użyć tych bakalii i suszonych owoców, które smakują wam najbardziej.

Sposób przyrządzania:

Należy roztopić margarynę z cukrem i kakao, ciągle mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Do powstałej masy należy dodać wszystkie bakalie. Ważne aby były wcześniej pokrojone na nieduże kawałki (np. w kostkę) I teraz trzeba całość ostudzić.

Do wystudzonej masy dodajemy całe jajka (po jednym) i mieszamy. Następnie dodajemy budyń i wszystko mieszamy. Teraz trzeba zagotować całą masę. WAŻNE – podczas gotowania ciągle mieszamy. Tak aby nic nam się nie przypaliło. Kiedy masa zaczyna przypominać swoją konsystencją gęsty budyń ściągamy ją z ognia. Po ściągnięciu z ognia dodajemy alkohol (po jednej łyżce) i mieszamy. A następnie dorzucamy pokruszone herbatniki i jeszcze raz całość mieszamy 🙂

Do formy (np. na keksa) wkładamy folię do żywności, smarujemy ją olejem i wykładamy naszą masę. Warto dobrze ją ubić w formie. Studzimy. Przykrywamy folią i wsadzamy do lodówki na kilka godzin. Czyli najlepiej przygotować blok czekoladowy wieczorem i rano, po południu można już go jeść.

Blok czekoladowy można również zamrażać. Nie ucierpią na tym walory smakowe. Jednak ciężko jest go zamrozić. Gdyż zawsze wychodzi go zbyt mało aby było co zamrażać. Znika on w oka mgnieniu 🙂

GD Star Rating
loading…

Blok czekoladowy bez mleka w proszku, 4.5 out of 5 based on 11 ratings



Komentarze(20)
  • Avatar

    michaniu Wrz 4 2010 - 12:38

    Dodajemy proszek budyniowy.

  • Avatar

    Sylwia Cze 21 2011 - 12:34

    Ile tego proszku budyniowego, jeden cały budyń, taki normalny, czy duży?;)

  • Avatar

    Kinga Sie 11 2011 - 20:09

    3 paczki herbatników duże, czy małe? 🙂

  • Avatar

    michaniu Sie 20 2011 - 10:53

    Duże 🙂

  • Avatar

    cośtamowa Mar 2 2012 - 08:29

    Udać się udał jednak smakiem jestem lekko zawiedziona. Zupełnie nie przypomina tego cuda z mlekiem w proszku. Chyba jednak lepiej wydać tą dyszkę na nie lub w ogóle nie robić. Ale to tylko moje małe zdanie. Kwestia gustu.

  • Avatar

    Klaudia Cze 28 2012 - 11:52

    lepiej margarynę zastąpić masłem bo margaryna zawiera tłuszcze trans, bardzo ale to bardzo niezdrowe , nawet w małych ilościach

  • Avatar

    michaniu Cze 28 2012 - 11:55

    Słuszna uwaga!

  • Avatar

    Martynka Sie 3 2012 - 09:46

    to już nie jest blok tylko salceson czekoladowy!!!!!!!!!!!!!!! tak się to nazywa

  • Avatar

    Owca Maj 1 2013 - 16:49

    musza byc te herbatniki ?

  • Avatar

    Pola Wrz 14 2014 - 02:31

    Mleko w proszku jest także bardzo niezdrowe. Przecież to przetworzony syf… I tak to prawda lepiej używać masła ale tu nie margaryna jest najgorsza. Budyń w proszku to też czysta chemia. Także herbatniki to przecież sam cukier, mąka i tłuszcz. I zamiast białego cukru lepszy jest trzcinowy nierafinowany… Ale jak się nie je takiej bomby kaloryczno-toksycznej codziennie a raz w miesiącu to może nie będzie takich wyniszczających skutków dla organizmu 🙂 Ja wolę kaszę mannę z kakao, masłem, mlekiem świeżym, cukrem trzcinowym, orzechami – może nie ma takiego efektu ale smak boski.

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www