Czekolada w bloku

Blok czekoladowy bez mleka w proszku

W większości przepisów na blok czekoladowy podstawowym składnikiem jest mleko w proszku. Można jednak przygotować pyszny blok czekoladowy bez mleka w proszku. Zastanawiacie się jak to jest możliwe? Wystarczy mieć miłe koleżanki, które dzielą się swoimi sekretnymi przepisami na przeróżne pyszności.

Przepis na blok czekoladowy bez mleka w proszku

Składniki:

– 3 paczki herbatników
– 1 margaryna mleczna (Palma, Kasia – wasza ulubiona)
– 1 szklanka cukru (może być trochę mniej, ja daję 3/4 szklanki)
– 2 całe jajka
– budyń (śmietankowy lub waniliowy, z cukrem)
– 2 łyżki kakao (ciemnego, prawdziwego – gorzkiego)
– 3 łyżki alkoholu
–  suszone śliwki, morele, ananas, gruszki itp. rodzynki i orzechy włoskie. Można użyć tych bakalii i suszonych owoców, które smakują wam najbardziej.

Sposób przyrządzania:

Należy roztopić margarynę z cukrem i kakao, ciągle mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Do powstałej masy należy dodać wszystkie bakalie. Ważne aby były wcześniej pokrojone na nieduże kawałki (np. w kostkę) I teraz trzeba całość ostudzić.

Do wystudzonej masy dodajemy całe jajka (po jednym) i mieszamy. Następnie dodajemy budyń i wszystko mieszamy. Teraz trzeba zagotować całą masę. WAŻNE – podczas gotowania ciągle mieszamy. Tak aby nic nam się nie przypaliło. Kiedy masa zaczyna przypominać swoją konsystencją gęsty budyń ściągamy ją z ognia. Po ściągnięciu z ognia dodajemy alkohol (po jednej łyżce) i mieszamy. A następnie dorzucamy pokruszone herbatniki i jeszcze raz całość mieszamy 🙂

Do formy (np. na keksa) wkładamy folię do żywności, smarujemy ją olejem i wykładamy naszą masę. Warto dobrze ją ubić w formie. Studzimy. Przykrywamy folią i wsadzamy do lodówki na kilka godzin. Czyli najlepiej przygotować blok czekoladowy wieczorem i rano, po południu można już go jeść.

Blok czekoladowy można również zamrażać. Nie ucierpią na tym walory smakowe. Jednak ciężko jest go zamrozić. Gdyż zawsze wychodzi go zbyt mało aby było co zamrażać. Znika on w oka mgnieniu 🙂

GD Star Rating
loading…

Blok czekoladowy bez mleka w proszku, 4.5 out of 5 based on 11 ratings



Komentarze(22)
  • Avatar

    Ewa Sie 28 2016 - 07:44

    gdyby z takiego założenia wychodzic, to w ogole nie mozna nic gotowac i nic nie jeść.

  • Avatar

    Ewa Sie 28 2016 - 07:45

    w sumie najwięcej moich znajomych tylko dla smaku mleka w proszku zachwyca sie blokiem 🙂

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www