Czekolada w bloku

Blok czekoladowy bez mleka w proszku


W większości przepisów na blok czekoladowy podstawowym składnikiem jest mleko w proszku. Można jednak przygotować pyszny blok czekoladowy bez mleka w proszku. Zastanawiacie się jak to jest możliwe? Wystarczy mieć miłe koleżanki, które dzielą się swoimi sekretnymi przepisami na przeróżne pyszności.

Przepis na blok czekoladowy bez mleka w proszku

Składniki:

– 3 paczki herbatników
– 1 margaryna mleczna (Palma, Kasia – wasza ulubiona)
– 1 szklanka cukru (może być trochę mniej, ja daję 3/4 szklanki)
– 2 całe jajka
– budyń (śmietankowy lub waniliowy, z cukrem)
– 2 łyżki kakao (ciemnego, prawdziwego – gorzkiego)
– 3 łyżki alkoholu
–  suszone śliwki, morele, ananas, gruszki itp. rodzynki i orzechy włoskie. Można użyć tych bakalii i suszonych owoców, które smakują wam najbardziej.

Sposób przyrządzania:

Należy roztopić margarynę z cukrem i kakao, ciągle mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Do powstałej masy należy dodać wszystkie bakalie. Ważne aby były wcześniej pokrojone na nieduże kawałki (np. w kostkę) I teraz trzeba całość ostudzić.

Do wystudzonej masy dodajemy całe jajka (po jednym) i mieszamy. Następnie dodajemy budyń i wszystko mieszamy. Teraz trzeba zagotować całą masę. WAŻNE – podczas gotowania ciągle mieszamy. Tak aby nic nam się nie przypaliło. Kiedy masa zaczyna przypominać swoją konsystencją gęsty budyń ściągamy ją z ognia. Po ściągnięciu z ognia dodajemy alkohol (po jednej łyżce) i mieszamy. A następnie dorzucamy pokruszone herbatniki i jeszcze raz całość mieszamy 🙂

Do formy (np. na keksa) wkładamy folię do żywności, smarujemy ją olejem i wykładamy naszą masę. Warto dobrze ją ubić w formie. Studzimy. Przykrywamy folią i wsadzamy do lodówki na kilka godzin. Czyli najlepiej przygotować blok czekoladowy wieczorem i rano, po południu można już go jeść.

Blok czekoladowy można również zamrażać. Nie ucierpią na tym walory smakowe. Jednak ciężko jest go zamrozić. Gdyż zawsze wychodzi go zbyt mało aby było co zamrażać. Znika on w oka mgnieniu 🙂

GD Star Rating
loading…

Blok czekoladowy bez mleka w proszku, 4.4 out of 5 based on 12 ratings



Komentarze(22)
  • Avatar

    anaste Lut 1 2010 - 13:37

    Akurat szukałam i tak tu trafiłam 🙂 Bardzo dziękuję :):) Zajrzę jeszcze pewnie nie raz :):)

  • Avatar

    aneta Kwi 10 2010 - 13:55

    PRZEPYSZNY! Podchodziłam do niego z dużym dystansem. Pierwszy raz zrobiłam na Święta a w czwartek po Świętach znowu – tym razem większą porcję. Smakuje wszystkim! Ja natomiast nie kupuję herbatników – piekę sama 🙂 DZIEKUJĘ bardzo, mi osobiście bardziej smakuj ten niż z mlekiem w proszku.

  • Avatar

    michaniu Kwi 13 2010 - 19:14

    Cieszę się, iż się udał. W sumie zazwyczaj się udaje a smakuje – REWELACYJNIE 🙂

  • Avatar

    aneta Kwi 15 2010 - 19:35

    I znów mam na niego ochotę dlatego zawitałam tu 🙂 Powiedz mi czy jest jakiś sposób aby ten blok „odtłuścić”? Chodzi mi o to czy można zwiększyć porcję poprzez dodanie pozostałych składników podwójnie oprócz margaryny i do tego dodania zamiast margaryny np. mleka lub wody? Ciekawa jestem czy taka kombinacja by się udała. Ten blok jest tak pyszny że jestem w stanie zjeść go dużoooooooooooo za dużo 🙂 Dlatego kombinuję 🙂

  • Avatar

    michaniu Kwi 15 2010 - 20:44

    Takich eksperymentów nie prowadziłem. Gdyby podwoić wszystkie składniki, zapewne by wyszedł. Ale kombinacja mniejszej ilości margaryny lub zastąpienie jej mlekiem i wodą nie wiem jak zadziała. Podejrzewam, że wtedy blok nie osiągnie odpowiedniej konsystencji. Ale nie jestem pewien.

    Nie wiem czy jest sens aby zmieniać przepis. Wszak to co smaczne musi mieć odpowiedni podkład kaloryczny 🙂 Chętnie jednak poznam efekt tego szalonego, lecz niezwykle interesującego eksperymentu kulinarnego. Podobnie jak inni czytelnicy bloga. Zdjęcia mile widziane 🙂

  • Avatar

    aneta Kwi 27 2010 - 14:26

    I nie polecam! 🙂 eksperyment był BARDZOOOO smaczny jednak miał niekoniecznie fajną konsystencję, trochę ciapate.
    Zostajemy przy oryginalnym przepisie który jest achhh NAJSMACZNIEJSZY NA ŚWIECIE 🙂

  • Avatar

    michaniu Kwi 27 2010 - 17:12

    Czyli już wiemy, że nie warto w tym wypadku eksperymentować tylko należy trzymać się przepisu. Przepis jest sprawdzony i udaje się zawsze:)

  • Avatar

    evey Sie 4 2010 - 14:50

    Czym mogę zastąpić margarynę?

  • Avatar

    michaniu Sie 4 2010 - 17:27

    Myślę, że masłem. Ale wydaje mi się, że nie o takie zastępowanie chodzi.

  • Avatar

    przemek Wrz 4 2010 - 12:25

    dodajemy do masy ugotowany budyń czy tylko proszek budyniowy?

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www