Potrawy proste, smaczne i szybkie

Kwaśnica czyli przepis na kwaśnicę


Skoro mamy już bazę pod kwaśnicę, to można zabrać się za jej przygotowanie. Jest to naprawdę bardzo proste.

Przepis na kwaśnicę

Składniki:

– wywar czyli baza pod kwaśnicę
– sok z kiszonej kapusty
– sól
– pieprz

Sposób przyrządzania:

Mięso z wywaru należy obrać i pokroić na małe kawałki i wrzucić do garnka. Następnie należy wszystko doprawić do smaku dodając sól i pieprz. Należy zrobić to teraz, zanim wlejemy sok z kiszonej kapusty. Sól nie chce dobrze rozpuszczać się w kwaśnym – a sok z kapusty jest kwaśny.

Gotujemy wywar i wlewamy sok z kiszonej kapusty. Ważne aby do kapusty nie był dodawany ocet. Dlatego też, należy dobrze czytać skład na opakowaniu. Najlepsza jest kapusta kiszona naturalnie. Domowa albo kupiona w sklepie. Można poszukać kapusty w woreczkach. Z takiego 1 kg woreczka kapusty można wycisnąć sporo soku.

Dolewamy sok i delikatnie gotujemy. Sprawdzamy czy kwaśnica jest kwaśna. Im kwaśniejsza tym lepsza 😉 W razie potrzeby możemy dolać więcej soku z kapusty lub naturalnego kwasku cytrynowego. Tak, można kupić naturalny kwasek cytrynowy. Smak kwaśnicy ma być wyraźny. Musi być zdecydowanie kwaśna, odpowiednio słona i najlepiej pachnąca wędzonym żeberkiem. Można też dodac do niej odrobinę kiszonej kapusty. Odrobinę.

Można podawać ją z ziemniakami. Kolejna uwaga: ziemniaki najlepiej ugotować osobno a dopiero ugotowane dodać do zupy. Można je pokroić w kostkę. Można też podać kwaśnicę z potłuczonymi ziemniakami okraszonymi skwarkami i podanymi na osobnym talerzu. Co kto lubi.

Kwaśnica to prosta, tania i niezwykle smaczna zupa. Doskonale spisuje się jako lekarstwo na kaca 😉

GD Star Rating
loading…



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www