O! Kurczak i butelka!

Kurczak na butelce

Oglądając swego czasu pewien program luźno traktujący o jedzeniu, którego nazwy nie będę przytaczał, gdyż nie widzę takiej potrzeby, zauważyłem ciekawą potrawę. Jej sposób przygotowania interesujący.

Tą potrawą był kurczak pieczony na… butelce. Wyglądał jak pieczony na rożnie. A przygotowany został bez piekarnika posiadającego takowy. To mnie zainspirowało.

Jako, że uwielbiam kurczaka z rożna postanowiłem go przygotować. Przepisu nie podano, ale przecież gotowanie jest łatwe. Wystarczyło tylko dokładnie oglądać program do końca i połączyć fakty. Udało mi się odtworzyć przepis na przygotowanie tego kurczaka. Jak się okazało, udało się odtworzyć przepis w 100%

Składniki:
Kurczak sztuk jeden
Piwo w butelce 0,33 l
Sól
Pieprz
Papryka (słodka lub ostra)
Czosnek (ilość według uznania)

Sposób przygotowania:
Kurczaka należy umyć, dokładnie umyć. Następnie natrzeć solą, pieprzem i papryką. Dokładnie natrzeć. Następnym krokiem jest natarcie kurczaka rozgniecionym czosnkiem. Ale nacieramy tylko środek kurczaka. Gdyż kiedy natrzemy wierzch, czosnek się spali i kurczak nie będzie smaczny. Czosnek można połączyć z odrobiną oregano, kminku itd. Co kto lubi. Można również z niego zrezygnować.

Odstawiamy kurczaka na co najmniej godzinę. Nie jest to konieczne, ale dzięki temu kurczak dokładnie przejdzie przyprawami.

Teraz należy przygotować butelkę. Czyli najpierw pozbyć się etykietek. W tym celu zanurzamy butelkę w wodzie na około 30 minut. Po tym czasie etykiety będzie można usunąć. Zawsze można pomóc sobie nożem. Myjemy butelkę i ostrożnie otwieramy.

Teraz na butelkę nadziewamy kurczaka. W taki sposób jaki nasi pradziadowie praktykowali przy nadziewaniu wrogów na pal 😉 Szyjka butelki powinna wyjść obok szyi kurczaka. Dopiero po upieczeniu, zauważyłem, że powinienem owinąć skórą z szyi szyjkę butelki, tak aby spływające piwo opływało kurczaka po wierzchu a nie spływało po ściankach butelki.

Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika wstawiamy blaszkę z kurczakiem. Blaszka powinna mieć krawędzie tak aby zatrzymywał się w niej sos czyli wytopiony tłuszcz z kurczaka i piwo. Naszego kurczaka pieczemy np. 2 godziny. Zasada jest taka – kilogram mięsa piecze się godzinę. Czyli 2 kg kurczak piecze się 2 godziny, lub dłużej 🙂 To już zależy od tego na jakiego kurczaka mamy ochotę.

Kurczak idealnie się przyrumieni, wypływające z butelki piwo będzie go opływało i doda pyszny posmak. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg i co 10 minut obracać kurczaka z blaszką  o 90 stopni. Będzie wtedy równomiernie zarumieniony.

Tak przygotowany kurczak to prawdziwa poezja, to niebo w buzi. Jest prosty w przygotowaniu, efektywny i smaczny. Smacznego!

Kilka zdjęć gotowej potrawy:

Kurczak na butelce piwa

GD Star Rating
loading…

Kurczak na butelce, 4.5 out of 5 based on 14 ratings



Komentarze(21)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www