O! Kurczak i butelka!

Kurczak na butelce


Oglądając swego czasu pewien program luźno traktujący o jedzeniu, którego nazwy nie będę przytaczał, gdyż nie widzę takiej potrzeby, zauważyłem ciekawą potrawę. Jej sposób przygotowania interesujący.

Tą potrawą był kurczak pieczony na… butelce. Wyglądał jak pieczony na rożnie. A przygotowany został bez piekarnika posiadającego takowy. To mnie zainspirowało.

Jako, że uwielbiam kurczaka z rożna postanowiłem go przygotować. Przepisu nie podano, ale przecież gotowanie jest łatwe. Wystarczyło tylko dokładnie oglądać program do końca i połączyć fakty. Udało mi się odtworzyć przepis na przygotowanie tego kurczaka. Jak się okazało, udało się odtworzyć przepis w 100%

Składniki:
Kurczak sztuk jeden
Piwo w butelce 0,33 l
Sól
Pieprz
Papryka (słodka lub ostra)
Czosnek (ilość według uznania)

Sposób przygotowania:
Kurczaka należy umyć, dokładnie umyć. Następnie natrzeć solą, pieprzem i papryką. Dokładnie natrzeć. Następnym krokiem jest natarcie kurczaka rozgniecionym czosnkiem. Ale nacieramy tylko środek kurczaka. Gdyż kiedy natrzemy wierzch, czosnek się spali i kurczak nie będzie smaczny. Czosnek można połączyć z odrobiną oregano, kminku itd. Co kto lubi. Można również z niego zrezygnować.

Odstawiamy kurczaka na co najmniej godzinę. Nie jest to konieczne, ale dzięki temu kurczak dokładnie przejdzie przyprawami.

Teraz należy przygotować butelkę. Czyli najpierw pozbyć się etykietek. W tym celu zanurzamy butelkę w wodzie na około 30 minut. Po tym czasie etykiety będzie można usunąć. Zawsze można pomóc sobie nożem. Myjemy butelkę i ostrożnie otwieramy.

Teraz na butelkę nadziewamy kurczaka. W taki sposób jaki nasi pradziadowie praktykowali przy nadziewaniu wrogów na pal 😉 Szyjka butelki powinna wyjść obok szyi kurczaka. Dopiero po upieczeniu, zauważyłem, że powinienem owinąć skórą z szyi szyjkę butelki, tak aby spływające piwo opływało kurczaka po wierzchu a nie spływało po ściankach butelki.

Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika wstawiamy blaszkę z kurczakiem. Blaszka powinna mieć krawędzie tak aby zatrzymywał się w niej sos czyli wytopiony tłuszcz z kurczaka i piwo. Naszego kurczaka pieczemy np. 2 godziny. Zasada jest taka – kilogram mięsa piecze się godzinę. Czyli 2 kg kurczak piecze się 2 godziny, lub dłużej 🙂 To już zależy od tego na jakiego kurczaka mamy ochotę.

Kurczak idealnie się przyrumieni, wypływające z butelki piwo będzie go opływało i doda pyszny posmak. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg i co 10 minut obracać kurczaka z blaszką  o 90 stopni. Będzie wtedy równomiernie zarumieniony.

Tak przygotowany kurczak to prawdziwa poezja, to niebo w buzi. Jest prosty w przygotowaniu, efektywny i smaczny. Smacznego!

Kilka zdjęć gotowej potrawy:

Kurczak na butelce piwa

GD Star Rating
loading…

Kurczak na butelce, 4.5 out of 5 based on 14 ratings



Komentarze(21)
  • Avatar

    Jazz Lip 17 2011 - 15:33

    Ja zrobiłem przed chwilą z ciemnym piwem z miodem. (Browar Kormoran – Miodne) Skórka i warzywa na dnie brytfanki wyszły z delikatną słodyczą i z lekką glazurą. Polecam

  • Avatar

    Ewa Lip 21 2011 - 12:39

    kochani! własnie w tej chwili piekę kurczaka na butelce z piwem.No i pech.Butelka mi sie w piekarniku przewróciła piwko sie dość mocno wylało.Koszmarnie to wygladało.Dolałam goącej wody do butelki i dolałam troche wiśniówki.Nie wiem co to będzie.Ziemniaki na razie wyjełam z brytfanki bo juz sie zapiekały, dołożę póżniej.Trzymajcie kcuki.Pa

  • Avatar

    Wojtas Sie 14 2011 - 12:34

    Jaki gatunek piwa jest najlepszy ?
    W butelkach 0,33 L nie ma już na rynku.

  • Avatar

    Yogi bubu Sie 14 2011 - 13:59

    ja niestety nie jestem z tego przepisu zadowolony, u mnie niestety to piwo wogole nie wychodzilo z butelki, czyli nie kipialo chociaz nie ulewalem ani jednego lyka z butelki, czy to czasami od piwa tez zalezy?

  • Avatar

    marta Wrz 22 2011 - 12:50

    A ja zawsze myślałam, że butelka nie powinna wyjść na wylot.

  • Avatar

    baska Wrz 30 2011 - 16:08

    ja tez robie wlasnie kurczaka i rowniez nie wychodzilo mi piwo z butelki ale jeszcze nie wiem jak bedzie smakowal ten kurczak bo polalam go calego piwem i czekam na rezultaty

  • Avatar

    doda Lis 21 2011 - 22:00

    w programie wyraźnie widać że jest to piwo tyskie. mnie się udało:-) zachwytu w smaku nie da się opisać słowami. polecam.

  • Avatar

    Agata Kwi 8 2012 - 20:43

    jeżeli piwo nie wylatuje z butelki można pokruszyć kostkę rosołową, ewentualnie sól (gorszy efekt) i co 15 – 20 min wrzucać po kawałeczku do butelki – bęzdzie buzowało aż miło 🙂 Tak czy siak nawet jak nie buzuje to pamiętajcie że pwo paruje i to też daje, mniejszy ale jednak, efekt 🙂

  • Avatar

    Piwar Gru 19 2012 - 22:00

    Jeżeli zależy nam na tym, żeby piwo wykipiało z butelki to polecam wsypać łyżeczkę cukru.
    Wydaje się lepsze niż zagęszczony tłuszcz roślinny z kostek rosołowych.

  • Avatar

    Lidzius Maj 25 2014 - 16:21

    Mam pytanie czy ta butalka nie rozpierdzieli się w piekarniku?

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www