Potrawy proste, smaczne i szybkie

Szybka zapiekanka z pieczarkami, cebulą i serem


Czasem nachodzi człowieka ochota na eksperymenty. Czy może być coś lepszego od kuchennych eksperymentów? To pytanie retoryczne i proszę na nie nie odpowiadać 😉

Kiedyś, pod wpływem nastroju do eksperymentowania, udało mi się stworzyć całkiem nową potrawę. Nie dam sobie wyciąć żołądka, że ktoś wcześniej na ten przepis nie wpadł. Ale ja nigdzie się z nim nie spotkałem, więc całą zasługę za wymyślenie nowej potrawy przypisuje sobie.

Jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Podstawowe składniki można zdobyć bardzo szybko. W sumie to w każdej kuchni jak się dobrze poszuka to mogą się znaleźć. Powinny być.

Potrawa ta ma jeden minus. Najlepiej i najszybciej można przygotować ją w mikrofalówce wyposażonej w grill. Ale w zwyczajnym piekarniku też powinna się udać.

Składniki
5 pieczarek
1 mała cebula
2 lub więcej plasterki wędliny
ser żółty
przyprawy

Jak w większości moich przepisów dokładną ilość składników dobieramy sami. Można dać więcej wędliny. Może to być kiełbasa, szynka, kurczak z obiadu, kabanos – czyli to co aktualnie mamy w lodówce.

Sposób przygotowania:
Potrzebna jest nam miseczka, która „współpracuje” z mikrofalówką i wytrzyma trudy zapiekania. Ja do tego celu używam żółtej miseczki z jakiejś porcelany. Spisuje się doskonale.

Na spód miseczki kładziemy pokrojoną w kosteczkę lub piórka połowę cebuli. Na cebuli układamy warstwę z pokrojonych pieczarek. Na to pokrojona (a jakże) wędlina. Plaster lub dwa sera żółtego. I powtarzamy. Czyli cebula, pieczarki, wędlina i tym razem dużo sera. Wszystko dokładnie dociskamy tak aby weszło więcej sera 😉 I tak po obróbce termicznej objętość posiłku się zmniejszy.

Można przed nałożeniem górnej warstwy sera użyć przypraw typu: papryka, pieprz, zioła, maggi. Co kto lubi.

Ustawiamy mikrofalówkę na maksymalną moc. W moim przypadku 1000 wat, czas 2 – 3 minuty – start. Po 2 – 3 minutach uruchamiamy grill – 600 wat – na 10 – 12 minut. I… gotowe. Serek ślicznie się zapiecze. Potrawa gotowa. Jak wspomniałem zmniejszyła swoją objętość.

UWAGA naczynie, w którym zapiekaliśmy potrawę jest bardzo gorące.

Przepis ten jest bazą. Można dowolnie go modyfikować. Ale pieczarki i ser są niezbędne. Pieczarki puszczą sok, który pomiesza się z innymi składnikami. Daje to niesamowity smak. A ser. A ser jest dobry do prawie każdej potrawy. Zresztą co to za zapiekanka bez sera?

GD Star Rating
loading…



Komentarze(4)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www