Potrawy proste, smaczne i szybkie

Kiełbasa w słoiku

Niniejszym wpisem reaktywuję tradycję pisania o produktach spożywczych, które z jakichś względów przypadły mi (lub nie) do gustu. Jak pisałem wcześniej na miniblogu, pora na coś specjalnego, mięsnego i pysznego.

Dawno temu, kiedy na półkach w sklepach nic nie było, wiele rzeczy robiono w domu. Tak też było u mnie a raczej u moich sąsiadów. Ze swojego dzieciństwa pamiętam smak kiełbasy w słoiku. To było coś niesamowitego. Zawsze kiedy sąsiad zaczynał przygotowania do „produkcji” panowało swego rodzaju poruszenie.

Ten pieprzny, mięsny smak, pamiętam do dzisiaj. To była najlepsza kiełbasa, jaką udało mi się jeść. To była najlepsza konserwa. Można było jeść ją z chlebem, bez chleba, na ciepło, na zimno. Jak kto lubił.

Później w sklepach pojawiło się wszystko. Nawet kiełbasa w słoiku. Cóż z tego, jeśli wszystkie te produkty nie umywały się do tego co pamiętałem. Były bez smaku, przesolone, żylaste – ohydne. A sprawdziłem ich naprawdę wiele. I nie ważne, czy produkt kupiony był w sklepie sieciowym czy osiedlowym. Był kiepski.

Jak wielkie było moje zdziwienie, kiedy w Polsce południowej, w małym sklepiku trafiłem na kiełbasę w słoiku. Producent nazwał ją: Kiełbasą Pasterską.

Pierwszy słoik, który kupiłem na próbę zniknął w mgnieniu oka i wszyscy chcieli więcej. Co było robić? Trzeba było wrócić do sklepu i kupić większy zapas. Od tego czasu, staram się aby ta kiełbasa zawsze była w mojej lodówce.

Jest niesamowicie smaczna a jej skład przejrzysty, nieskomplikowany, uczciwy – idealny.

SKŁAD: mięso wieprzowe 90%, tłuszcz wieprzowy 5%, sól kuchenna, mieszanka przypraw naturalnych. I to wszystko. Tak. Bez dziwnych i nikomu niepotrzebnych E. Bez soi, którą wpychają wszędzie. Idealny skład.

A wiesz co jest najważniejsze? Ta kiełbasa ma GALARETKĘ. Tak, to kiełbasa z galaretką. Każdy smakosz wie co to znaczy. I każdemu w tej właśnie chwile cieknie ślinka na samą myśl.

Kiełbasę Pasterską w słoiku z czystym sumieniem mogę polecić każdemu. Jest pyszna, z naturalnych składników i przenosi do świata dzieciństwa. Jej jedyną wadą jest to, że nie można się nią najeść. I jeśli otworzymy słoik to znika z niego błyskawicznie.

Gdzie można ją kupić? W kilku sklepach na południu Polski. Można też zapytać producenta, którym jest (podaję za etykietą) :

Firma Kabanos
Kojs Mirosław i Janina Kojs – Kowalczyk
Spółka Jawna
34-480 Jabłonka
ul. Spółdzielców 1
tel: 18 266 04 67
strona www

Z czystym sercem podaję nazwę i adres. Być może w Twoim sklepie również znajdziesz taką, lub podobną kiełbasę? Wtedy upewnisz się, że to ta właściwa. Zaręczam, będziesz zachwycony. Tak jak ja.

ps. Według strony www firmy kabanos, sklepy tego producenta znajdują się w Krakowie. Jeśli ktoś może to sprawdzić, będę wdzięczny.

GD Star Rating
loading…



Komentarze(5)
  • Avatar

    smakosz Kwi 20 2010 - 12:34

    Ooo tak. Kiełbasa z galaretką. Kiełbasa w słoiku. Widzę, że wiesz co dobre. Tej jeszcze nie miałem okazji jeść, ale przejdę się do jednego sklepu w Krakowie i może tam będzie to kupię. A jak naprawdę taka dobra będzie jak napisałeś, to będę się nią delektował.

    To też dla mnie smak dzieciństwa. A nie myślałeś aby przygotować swoją kiełbasę? Bo słoik to chyba znajdziesz 😀

  • Avatar

    michaniu Kwi 20 2010 - 18:03

    Hmm, myślałem o tym i pewnie już niedługo sprawdzę czy poradzę sobie z tym zadaniem 😉

  • Avatar

    tomek Maj 19 2010 - 16:58

    czytając to pomyślałem, że namówie ojca, by zrobić te kiełbase razem. ale doczytalem do końca i co widze Mirosław Kojs, eche poznalismy sie na (niestety) pogrzebie naszego wujka. zapraszał nas do siebie, ale średnio chcalo mi sie jechac (400 km), ale teraz to juz postanowione!!!!!!!!!!!!!

  • Avatar

    michaniu Maj 19 2010 - 17:13

    Jaki ten świat mały 🙂 A smakosze są w każdym zakątku świata i są zdolni do wielkich poświęceń aby zdobyć coś pysznego.

  • Avatar

    maniasmakowania Wrz 27 2012 - 15:12

    Jak kiełbasa słuchajcie to tylko wędzona w małej przenośnej wędzarni, ale jak już chcecie w słoiku to taką samą możńa wzłożyć do słoika i zagotować naprawdę dobra. Można podobnie zrobić biała kiełbasę

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www