Potrawy proste, smaczne i szybkie

Sos czosnkowy


Wychodzę z założenia, że jeśli coś ma w sobie czosnek, musi być dobre. Uwielbiam czosnek pod każdą postacią. I nie przeszkadza mi jego zapach. Co prawda nie zajadam się nim codziennie, ale mam okresy, w których króluje on na moim stole.

Dzisiaj postanowiłem zrobić szybki i niezwykle pyszny sos czosnkowy. Sos czosnkowy lub też dip czosnkowy. To jak nazwiemy ten sos nie ma większego znaczenia. I tak każdy wie o co chodzi.

Oczywiście jak większość przepisów i ten można dowolnie modyfikować. Można dodawać swoje składniki, można zamiast śmietany użyć jogurtu. To kucharz decyduje czego użyje. Ale mój sos czosnkowy można przyrządzić z następujących składników:

Składniki
200 ml śmietany (polecam 18% śmietanę do zupy firmy Piątnica, taką pomarańczową)
2 – 4 ząbki czosnku
kilka kropel maggi
sól, pieprz

opcjonalnie:
bazylia
oregano

Sposób przygotowania:

Obrane ząbki czosnku wycisnąć. Jeśli nie mamy praski do czosnku można położyć na desce do krojenia czosnek, na nim folię spożywczą (taka przeźroczysta) i tłuczkiem dokonać masakry 🙂

Wyciśnięty, zmiażdżony czosnek odrobinę posolić. Dodać pieprz. Całość połączyć ze śmietaną i dodać kilka kropel maggi. Uwaga – przyprawa typu maggi jest słona, więc należy to wziąć pod uwagę.

Nasz sos czosnkowy jest już gotowy. Można co prawda dodać jeszcze inne zioła, ale to nie jest konieczne.  Proponuję sprawdzić najpierw przepis właściwy. A cały sekret smaku tego dipu czosnkowego tkwi właśnie w maggi. Za konsystencję odpowiada śmietana.

Wykonanie tego sosu czosnkowego to 10 minut łącznie z myciem naczyń. Najlepiej przygotować go godzinę przed podaniem aby składniki zdążyły się „przegryźć”. Smacznego!

GD Star Rating
loading…



Komentarze(5)
  • Avatar

    zenia Maj 7 2010 - 14:17

    uwielbiam sos czosnkowy! jest super do wielu potraw 🙂 polecam

  • Avatar

    ONiON Maj 8 2010 - 08:40

    tez uwielbiam sos czosnkowy! sprawdza się z każdą potrawą, no może do deserów nie pasuje 😀

  • Avatar

    Szymek Mar 7 2011 - 13:46

    polecam dodać jeszcze cukier

  • Avatar

    michaniu Mar 7 2011 - 17:35

    Potwierdzam, można dodać odrobinę cukru

  • Avatar

    wodniczka Kwi 14 2011 - 14:56

    Ja nie dodaje maggi- jej smak mozna zastapic lubczykiem, jednak w tym przypadku nie jest to konieczne. Sos czosnkowy to idealny dodatek do wielu potraw!

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www