Potrawy proste, smaczne i szybkie

Jajecznica z parówkami, pieczarkami i cebulą


Przepisów na jajecznicę nigdy dosyć. A jak wiecie przygotowanie jajecznicy jest niezwykle proste. I prawie każdy jest w stanie ją przygotować.

Jajecznica doskonale nadaje się na śniadanie. A ta z pieczarkami, cebulą i parówkami to już wyjątkowo. Kiedy dodamy do niej jeszcze świeże, chrupiące bułeczki posmarowane masłem, wtedy dotykamy kulinarnego raju.

Ta jajecznica jest „mokra” czyli nie smażymy jej na twardo lecz pozwalamy aby była płynna. Wiem, że nie wszyscy lubią taką jajecznicę, ale ja uwielbiam.

Składniki:
3 – 5 jajek
4 – 6 pieczarek
0,5  –  1 cebula
1 – 2 parówki
sól, pieprz, masło

Sposób przygotowania

Kroimy: cebulę w kostkę, pieczarki na ćwiartki, parówki na plasterki. Jeśli nie mamy parówek, można użyć kiełbasy. Ja bardzo często używam parówek cielęcych. One nie mają tendencji do zwiększania swojej objętości 🙂

Rozpuszczamy masło i podsmażamy parówki. Kiedy przybiorą już rumiany kolor dodajemy cebul i  szklimy ją.  Wrzucamy pokrojone pieczarki i od czasu do czasu mieszając podduszamy.  Po max 10 minutach duszenia na wolnym ogniu dodajemy masło i zwiększamy ogień. Tak aby masło się szybko rozpuściło i stało się gorące. Dodajemy sól i pieprz.

Teraz szybko wbijamy jajka, zmniejszamy ogień i staramy się aby ścięło się tylko białko. Czyli delikatnie mieszamy tak aby nie uszkodzić żółtek. Oczywiście jeśli je uszkodzimy i się wyleją – nic się nie stanie. Ale zasada jest taka, że najpierw białka a później żółtka.

Kiedy białka będą już ścięte wtedy energicznie mieszamy żółtka i… powstaje nasza jajecznica. Żółtka delikatnie się zetną, ale nadal część z nich będzie płynna. Dodatkowo płynności doda masło oraz sok z duszonych pieczarek. Bo pieczarki puszczą sok podczas duszenia.

Ściągamy jajecznicę z ognia i sprawdzamy czy jest wystarczająco doprawiona. W razie potrzebu dodajemy sól lub pieprz i mieszamy wszystko. teraz przekładamy jajecznicę na talerz i sajadamy sie nią 🙂

GD Star Rating
loading…



Komentarze(1)
  • Avatar

    marakes Kwi 30 2010 - 20:32

    Jajeczniczka, uwielbiam. Mógłbym codziennie ją jeść. A przepis na 100% wypróbuję już całkiem niedługo, może jutro na śniadanie nawet.

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www