Potrawy proste, smaczne i szybkie

Jajko sadzone

Jajko sadzone to uniwersalna potrawa, która doskonale nadaje się zarówno na śniadanie, obiad i kolację. Wszystko zależy od tego jakie dodatki dodamy do jajka. Jeśli dodamy ziemniaki i kefir wtedy mamy obiad.

Plusem przygotowania jajka sadzonego jest czas. Niecałe 10 minut i mamy gotową potrawę. Wystarczy nam do tego trochę oleju, patelnia bądź rondelek i to wszystko. Szybko i smacznie.

Mały sekret, w postaci ząbka czosnku sprawia, że jajko sadzone smakuje znacznie lepiej. Ma delikatny posmak czosnku. Delikatny! To gratka dla miłośników czosnku. Ale aby nie przedłużać, pora na przepis.

Składniki:
dwa jajka
odrobina oleju lub masła
ząbek czosnku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wrzucamy do naszego naczynia (patelnia, rondelek)  ząbek czosnku w łupince, dodajemy tłuszcz i rozgrzewamy. Kiedy tłuszcz jest już gorący wbijamy dwa jajka. Zmniejszamy ogień i najlepiej przykryć naczynie pokrywką. Wtedy jajka sadzone szybciej będą gotowe.

Jest kilak szkół przygotowywania jajek sadzonych. Niektórzy lubią płynne żółtko, inni twarde, a jeszcze inni opiekają jajko sadzone z 2 stron. To już zależy od kucharza jak przygotuje jajko.

Kiedy zetnie się białko, dodajemy pieprz i sól. Panuje przekonanie aby nie solić wcześniej jajek,  tylko posolić je przed podaniem, gdyż posolone tracą swój blask i robią się matowe. Ale ja akurat tym kuchennym przesądem się nie przejmuję 🙂

Kiedy uznamy, że jajka sadzone są gotowe – podajemy je. Z chlebem, parówkami, z ketchupem, bez dodatków. Jak co komu smakuje.

GD Star Rating
loading…

Jajko sadzone, 3.0 out of 5 based on 1 rating



Komentarze(4)
  • Avatar

    ladyG Maj 3 2010 - 12:11

    Lubię – jajeczko sadzone z kefirem i ziemniaki i skwarki na ziemniakach. Pyszota i szybko się robi. 🙂

  • Avatar

    jacho Lis 20 2010 - 17:58

    matko ty moja jaki ja głodny jestem 🙂

  • Avatar

    kacper Sty 16 2011 - 21:43

    jest super mam 12 lat i sam to zrobiłem a tacie i mamie smakowało i nawet szybko się robi

  • Avatar

    evia Lut 5 2011 - 21:07

    oh przeglądając te strony zrobiłam się głodna i zaraz poleciałam do kuchni i zrobiłam sobie jajka ^^ nigdy wcześniej nie pomyślałam o tym, żeby dodać czosnek do jajek, a przecież „oboje” uwielbiam 😀 dziękuję! dla kogoś takiego jak ja, kto jest totalnym amatorem w kuchni, takie stronki jak ta to zbawienie – szybkie, proste i smaczne 🙂

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www