Zapewne czasem zastanawiacie się jak podnieść walory smakowe drobiu i czy jest to możliwe.Odpowiadam więc, że jest to jak najbardziej możliwe i na dodatek niezwykle proste. Nie jest też to żadną wielką tajemnicą.
Aby zwiększyć walory smakowe drobiu najlepiej go zamarynować. Przygotować odpowiednią marynatę i umieścić w niej mięso drobiowe na kilka godzin. A przygotowanie marynaty jest naprawdę proste. Nie wymagana jest do tego żadna tajemna wiedza, sekretne składniki ani 15 stopnień kucharskiego wtajemniczenia.
Składniki:
kilka ząbków czosnku
sól
pieprz
papryka *
ocet winny (lub owocowy)
olej
Sposób przygotowania:
Czosnek kroimy nieduże kawałki. Na dnie naczynia układamy kilka kawałków czosnku, układamy na nim udka (lub inne kawałki kurczaka), posypujemy je solą, pieprzem i papryką. Skrapiamy kilkoma kroplami octu winnego i olejem. Układamy czosnek i na to kolejne kawałki kurczaka i ponownie sól, pieprz, papryka, ocet winny, olej.
Tak przygotowane naczynie z kurczakiem zawijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie kurczak gotowy jest do pieczenia. A przepis na prostego, pieczonego kurczaka powinien pojawić się jutro 😉
* Można dodać także inne przyprawy: kminek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano itd. Wszystko zależy od naszych upodobań.
Pingback: Udka pieczone > Na słono > Wszystko o jedzeniu i gotowaniu