Potrawy proste, smaczne i szybkie

Udka pieczone


Skoro mamy już marynatę do kurczaka i mamy zamarynowane udka, to można pomyśleć o ich upieczeniu.Zaręczam, że nie będzie to trudne. Ba, będzie to banalnie proste. Poradzi sobie z tym każdy, nawet mało zaawansowany, adept tajemnej sztuki kulinarnej.

Potrzebuje tylko kilku ingrediencji np: udek z kurczaka. Potrzebna może być też blaszka, na której je ułoży oraz piekarnik, który będzie wesoło je opiekał.

Najlepsze jest to, że nie musi cały czas pilnować udek podczas pieczenia.  Nie ma potrzeby ciągłego przebywania w okolicach piekarnika i pilnowania piekących się kawałków mięsa. No chyba, że nie ufa domownikom. Choć wątpię aby na wpół upieczone udka były łakomym kąskiem.

Składniki:
4 udka drobiowe
sól,
pieprz,
papryka,
1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Zamarynowane udka układamy na blaszce z wysokimi bokami. Jeśli nie marynowaliśmy udek, wtedy również nie ma problemu. Postępujemy tak samo. Dodajemy tylko więcej przypraw.

Do udek umieszczonych na blaszce wlewamy pół szklanki wody, solimy ją odrobinę, dodajemy pieprz. Możemy posypać udka papryką, ale wtedy należy pamiętać aby podczas pieczenia od czasu do czasu polać je sosem, który powstanie w blaszce. Zapobiegnie to zwęgleniu papryki. Zwęglona papryka nie jest specjalnie smaczna. Możemy też dodać kilka ząbków nieobranego czosnku. Po upieczeniu będzie on niezwykle smacznym dodatkiem do mięsa.

W tym przepisie tłuszcz jest zbyteczny. Odrobina była w marynacie, więcej jest zapewne w samych udkach. Chyba, że odkroicie i wyrzucicie tłuste kawałki, wtedy udka będą bez tłuszczu. W tym przepisie, do pieczenia nie potrzeba tłuszczu, woda spisuje się rewelacyjnie.

Całość umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na 90 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć na 10 – 15 minut termoobieg, aby skórka nabrała wspaniałej, złocistej barwy.

Można też najpierw udka ułożyć skórką do dołu i tak przez 45 minut traktować je upałem z piekarnika. A później odwrócić je i w takiej pozycji piec kolejne 54 minut. To już zależy od was.

Uwaga: Mniejsze udka można piec krócej!

Uwaga 2: Od czasu do czasu można zaglądać do piekarnika sprawdzając kondycję naszej potrawy. Zwęglone udka, podobnie jak zwęglona papryka, nie smakują jakoś specjalnie wykwintnie.

GD Star Rating
loading…



Komentarze(1)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www