Potrawy proste, smaczne i szybkie

Bita śmietana z owocami


Za oknem deszcz i humory jakoś specjalnie nie dopisują. Dlatego, aby je poprawić potrzebne jest coś słodkiego. Słodkiego i najlepiej owocowego.

Szkoda, że sezon truskawkowy dopiero przed nami, bo bita śmietana z truskawkami to prawie poezja. Ale skoro nie mamy truskawek, to wykorzystamy inne owoce, które są dostępne o każdej porze roku.

Dzisiaj wybór padł na banana, brzoskwinie w puszce i rodzynki. Ale można użyć dowolnych owoców. Takich jakie najbardziej lubicie i jakie macie pod ręką lub w sklepie.

Bita śmietana z owocami

Składniki:
250 ml śmietany 30%
łyżka cukru pudru (może być też zwykły)
łyżeczka cukru wanilinowego (lub waniliowego, ewentualnie wanilia)
brzoskwinie w puszcze ( 3 – 4 połówki)
banan
rodzynki
wiórki kokosowe


Sposób przygotowania:

Do wysokiego pojemnika wlewamy śmietanę i wsypujemy łyżkę cukru pudru. Całość ubijamy aż śmietana będzie puszysta. Dodajemy łyżeczkę cukru wanilinowego i ubijamy jeszcze chwilę. Kiedy po obróceniu naczynia śmietana z niego nie wypadnie, jest gotowa. To wszystko.  Prawda, że nie ma w tym żadnej filozofii? Przygotowanie bitej śmietany to chwila.

W salaterkach układamy kawałki banana, pokrojone w paski (lub kostkę) brzoskwinie. Można użyć innych owoców. Na owocach układany bitą śmietanę. Górę deseru dekorujemy rodzynkami i wiórkami kokosowymi. I deser gotowy.

Z podanej ilości wyjdą dwie duże porcje lub 3 – 4 mniejsze.

GD Star Rating
loading…



Komentarze(7)
  • Avatar

    ladyG Maj 16 2010 - 20:40

    pyszny deserek, bardzo pyszny i dzisiaj sobie go zrobiłam i był bardzo dobry i było go za dużo 😀 i wszyscy byli zadowoleni.

  • Avatar

    bronek Maj 18 2010 - 16:45

    doskonały pomysł! już lecę po śmietanę do sklepu i dzisiaj deserek będzie. Bitą śmietanę lubię bardzo. Fajny blog, fajne przepisy.

  • Avatar

    minika Maj 23 2010 - 20:15

    z lodami można podać bitą śmietanę, pyszny deserek powstanie. polecam!

  • Avatar

    Beata B Lis 13 2011 - 12:36

    Tylko trzeba pamiętać żeby śmietanę przed ubijaniem schłodzić w lodówce bo ciepła śmietana się nie ubije:)

  • Avatar

    smakizycia Lis 21 2011 - 15:41

    Ja jeszcze włożyłam pokrojona w kostkę galaretkę. Wyszło bardziej kolorowo 🙂

  • Avatar

    Bożena Gru 31 2011 - 00:30

    Mam pytanie, dlaczego podczas ubijania śmietany robi się masło, już dwa razy zdarzyło mi się to?

  • Avatar

    admin Kwi 3 2012 - 22:58

    Za długo ubijasz. Śmietana się przebija 🙂

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www