Potrawy proste, smaczne i szybkie

Naleśniki z serem — na słodko

Nale­śniki to szyb­kie i sto­sun­kowo pro­ste danie. Wystar­czy kilka minut i już możemy cie­szyć się nimi. To ide­alne danie obia­dowe. Nadają się także na deser. Wiem, to tro­chę dziwne stwier­dze­nia, ale tak jest. Nale­śniki z bia­łym serem na słodko nadają się na deser.

Nic na to nie pora­dzę, że uwiel­biam nale­śniki z bia­łym serem. To danie, które zawsze chęt­nie zjem. Ale oczy­wi­ście moje nale­śniki muszą być dodat­kowo zapie­czone. Lubię kiedy są słod­kie, gorące, mają chru­piącą i rumianą skórkę.

Prze­pis na nale­śniki gościł już na naszym blogu, ale przy­po­mnę go raz jesz­cze.  Wszak dobrych prze­pi­sów nigdy za wiele a tutaj poja­wia się jeden dodat­kowy składnik.

Nale­śniki z serem

Skład­niki:

Na cia­sto nale­śni­kowe:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
1 szklanka wody (gazo­wa­nej)
1 jajko
2 łyżki oleju
sól do smaku
odro­bina cukru

Na farsz:
kostka bia­łego sera
dwie łyżki cukru
jedno żółtko (może być całe jajko)
rodzynki
aro­mat rumowy (mig­da­łowy, wani­liowy – według uznania)

Spo­sób przyrządzenia:

Cia­sto na nale­śniki: wszyst­kie skład­niki wsy­pu­jemy do miski i mie­szamy mik­se­rem do uzy­ska­nia jed­no­li­tej kon­sy­sten­cji. Gdyby cia­sto było za gęste można dodać wię­cej mleka albo wody gazo­wa­nej, żeby cia­sto było rzadsze.

Ide­alne cia­sto to takie, które nie spływa w cało­ści z łyżki i kiedy zro­bimy pal­cem na niej ślad, to ślad zostaje, nie jest zale­wany ciastem.

Nale­śniki sma­żymy na mocno  nagrza­nej patelni, którą deli­kat­nie natłusz­czamy roz­pro­wa­dza­jąc olej przy uży­ciu ręcz­nika papie­ro­wego.  Nale­śniki nie powinny pły­wać w tłuszczu.

Farsz serowy: ser roz­gnia­tamy widel­cem albo uży­wamy do tego celu mik­sera. Ja pole­cam mik­ser. Wtedy farsz jest gład­szy i ma mniej­sze grudki. Do sera doda­jemy jajko (naj­czę­ściej dodaje jedno całe jajko i jedno żółtko)  i cukier. Całość dokład­nie mie­szamy. Jeśli chcemy można teraz dodać kilka kro­pli ulu­bio­nego aromatu.

Na koniec doda­jemy rodzynki i wszystko mie­szamy. Można mik­se­rem. Rodzynki powinny to przetrwać.

Nale­śniki z serem: Na nale­śniki nakła­damy sera następ­nie zawi­jamy  go w rulon albo trój­kąt  (ćwiartkę, kopertę). Mój ulu­biony spo­sób: nale­śnik skła­damy na pół a następ­nie ponow­nie na pół.

Teraz wszystko pod­pie­kamy na maśle  z obu stron, tak aby był chru­piący i rumiany. Nale­śniki można podać ude­ko­ro­wane bitą śmie­taną, owo­cami, zwy­kłą śmie­taną, posy­pane cyna­mo­nem, cukrem pudrem itd.  Tutaj panuje dowol­ność. Ja uwiel­biam takie bez dodat­ków. Kur­cze, aż mi ślinka ciek­nie kiedy o tym piszę.

[nggal­lery id=35]

GD Star Rating
loading…



Komentarze(3)
  • Avatar

    Anna maj 27 2010 - 12:21

    Wczo­raj wyko­rzy­sta­łam Twój prze­pis na cia­sto nale­śni­kowe. Wiel­kie dzięki, bo zawsze robi­łam tzw.na oko, a teraz mogłam się pode­przeć Twoim doświad­cze­niem. Wiel­kie dzięki.

  • Avatar

    Beata lip 21 2010 - 12:09

    prze­pis stary jak świat, ja naj­bar­dziej lobię nale­śniki z serem i z rodzyn­kami, zapie­kane w sosie śmie­ta­no­wym na słodko, na szczę­ście jestem w posia­da­niu męż­czy­zny– mistrza nale­śni­ko­wego :-D

  • Avatar

    Staszek mar 6 2012 - 12:27

    Świetne nale­śniki wycho­dzą z tego prze­pisu zro­bi­lem je dzi­siaj i są wyśmie­nite ;) pozdrawiam

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www