Potrawy proste, smaczne i szybkie

Ayran czyli orientalna metoda na upalne dni


Ayran to niezwykle orzeźwiający napój na bazie jogurtu. Moim skromnym zdaniem to najlepszy napój na upalne dni. Doskonale pasuje również do ostrych, pikantnych potraw.

Najlepszy oczywiście jest oryginalny. Pity do kebaba. Oczywiście najlepiej w Turcji. Ale nie zawsze mamy okazję aby spełnić wszystkie te wymagania. Wtedy możemy kupić Ayran w sklepie. Jednak to rozwiązanie nie jest doskonałe. Najlepiej przyrządzić Ayran samemu. Nie wymaga to wiele wysiłku ani wielu produktów.

Ayran

Składniki:
gęsty jogurt (np. Bałkański) 200 ml
zimna woda
odrobina soli

Sposób przygotowania:
Jogurt mieszamy z wodą w proporcji 1:1 lub 1:2 w zależności od preferencji. Dodajemy odrobinę soli. Całość miksujemy przez co najmniej jedną minutę. I Ayran gotowy. Można jeszcze go schłodzić, wiąże się to jednak z koniecznością oczekiwania.

Lepszym rozwiązaniem jest użycie zimnego jogurtu i zimnej wody. Wtedy możemy od razu cieszyć się tym niezwykle orzeźwiającym napojem.

Ayran to orzeźwiający turecki napój na bazie jogurtu, podawany mocno schłodzony.
GD Star Rating
loading…

Ayran czyli orientalna metoda na upalne dni, 5.0 out of 5 based on 1 rating



Komentarze(1)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www