Potrawy proste, smaczne i szybkie

Galaretka z owocami


Moim skromnym zdaniem najprostszym ale bardzo smacznym deserem jest zwykła galaretka. Galaretka z owocami. Najtrudniejsze w robieniu galaretek jest oczekiwanie na to aż będą gotowe, czyli aż się ze „zetną”

Wystarczy kupić gotową galaretkę w sklepie, do tego dowolne owoce (za wyjątkiem kiwi i świeżego ananasa) i można cieszyć się lekkim lecz niezwykłe smacznym deserem.

Wiem, lepsza jest galaretka w całości zrobiona w domu. Ale nie zawsze mamy na to czas. A kiedy w niedzielny poranek przyjdzie nam ochota na galaretkę to ratujemy się czym tylko możemy. Tak tez było u mnie. Galaretka jest już gotowa. A powstawała tak.

Galaretka z owocami

Składniki:
2 różne galaretki dowolnej firmy (np. brzoskwiniowa i wiśniowa)
owoce według uznania (truskawki, jabłka, brzoskwinie, śliwki, banany, pomarańcze)
odrobina cierpliwości

Sposób przygotowania:
Ja lubię galaretki dwuwarstwowe. Dlatego w przepisie jest mowa o 2 galaretkach. Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić tylko jedną.

Jedną galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Czyli gotujemy wodę, wlewamy wrzątek do większego naczynia, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Polecam użyć odrobinę mniej wody niż jest w przepisie.

W salaterkach, szklankach czy innych pojemnikach układamy nasze owoce i zalewamy je gorącą galaretką. Zalewamy je do połowy objętości pojemników. Całość wsadzamy do zlewu z zimną wodą. Wtedy galaretka szybko stężeje. Chcemy aby pierwsza galaretka stężała, gdyż w przeciwnym wypadku nasze warstwy się wymieszają i nie będzie ani efektu wizualnego ani smakowego.

W czasie gdy nasze salaterki dzielnie walczą z zimną wodą przygotowujemy drugą galaretkę. Kiedy już galaretka w naszych salaterkach będzie już ścięta, wtedy możemy na górę wylać drugą galaretkę. Nie należy się przejmować, jeśli druga galaretka będzie zaczynała się ścinać. Ważne, aby się nie ścięła w całości, bo wtedy mamy delikatny problem.

Całość umieszczamy w lodówce i po około 2 godzinach deser jest gotowy. Można udekorować go bitą śmietaną, lodami itd. To już jak zwykle zależy od indywidualnych preferencji łasucha.

GD Star Rating
loading…



Komentarze(3)
  • Avatar

    ladyG Lip 4 2010 - 13:41

    ja lecę robić galaretkę bo mam brzoskwinie i banana i ochotę na coś słodkiego i zaraz będę robiła a potem sobie siądę i będę się zajadała 😀 😀

  • Avatar

    oluśa;)) Mar 30 2011 - 15:06

    bardzo dobra ale ja bym nie dodawała też jabłka ponieważ później robi się takie…. no takie… dziwnae 🙂 najlepsze są winogrona truskawki mango czereśnie
    a to wszystko polane bitą śmietaną , czekoladą i z gałką lodów , które polane są masą krówkową:* PYCHA

    nie dziwcie się jestem w ciąży:) dzidziuś

  • Avatar

    ewa Kwi 11 2016 - 17:57

    brzmi rewelacyjnie. tylko nie wiem jak rozumieć: „Nie należy się przejmować, jeśli druga galaretka będzie zaczynała się ścinać.”…
    I jeszcze jedno pytanie- ile mniej więcej trwa to tężenie? czy wystarczy w zimnej wodzie czy trzeba potem do lodówki? pozdrawiam

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www