Potrawy proste, smaczne i szybkie

Ogórki w sosie musztardowym


Jak pisałem już na miniblogu, udało mi się zrobić kilka przepisów na przetwory. Dzisiaj chcę się podzielić z wszystkimi przepisem na ogórki w sosie musztardowym.

Są one naprawdę pyszne. Wiem, gdyż niejednokrotnie kosztowałem ten specjał. I zawsze bardzo mi smakowały. Zdobyłem przepis i widzę, że ich przygotowanie jest bardzo proste. I już jutro zabiorę się za przygotowanie takich ogórków. Albo jeszcze dzisiaj po południu.

Ogórki w sosie musztardowym

Składniki:
3 kg ogórków
liść laurowy
ziele angielskie

Zalewa:
5 łyżek musztardy (dobrej musztardy!)
1 i ¼ szklanki cukru
1 l wody
1 szklanka octu 10%
3 płaskie łyżeczki soli


Sposób przygotowania:

Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Włożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego.

Wodę wymieszać  z octem, cukrem i solą musztardą i zagotować. Następnie ostudzić. I taką ostudzoną zalewą zalać ogórki w słoikach. Zakręcamy słoiki i całość pasteryzujemy przez 5 – 7 minut.

Proponuję aby używać mniejszych słoików. Takich wielkości 250 – 350 ml. Mamy wtedy więcej słoików i  dodatkowo nie musimy się martwić, że po otwarciu trzeba wszystko od razu zjeść jak w przypadku słoików 900 ml.

Aby uzyskać delikatny chrzanowy posmak ogórków można użyć musztardy chrzanowej.

GD Star Rating
loading…



Komentarze(1)
  • Avatar

    ladyG Sie 28 2010 - 12:13

    no i zrobiłam i chyba mi wyszły i jeszcze poczkamy ale niedługo będziemy smakowali i mam nadzieję, że będzie nam smakowało 😀 ;D

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www