Potrawy proste, smaczne i szybkie

Barszcz czerwony

Wczoraj naszła mnie ochota na barszcz czerwony. Może nawet nie naszła a raczej napadła.  Od rana myślałem o barszczu. Ale nie takim z torebki (fuj), czy kiszonym. O nie. To miał być barszcz pachnący wędzonką, słodkimi burakami, ziołami. Słodki ale i odrobinę kwaśny. Ze śmietaną, ziemniakami, jajkiem lub białą fasolą. Pyszota 🙂

Postanowiłem więc przygotować taki barszcz. Jak zrobić bazę, wywar pod barszcz już wiemy, dlatego pozostaje nam tylko wykończenie zupy.

Przepis na barszcz czerwony

Składniki

od 4 do 10 średnich buraków czerwonych
3 ząbki czosnku
2 – 3 łyżki ostu spirytusowego

Sposób przygotowania:

Obieramy buraki. Ja obrałem dużo buraków, bo chciałem aby barszcz był wyrazisty no i jak gotuję zupę to w wielkim garnku. Obrane buraki kroimy w plasterki. Wrzucamy je gorącego do wywaru. Dodajemy trzy ząbki czosnku. Wlewamy ocet. Dwie lub trzy łyżki. Przykrywamy całość i na małym ogniu gotujemy co najmniej dwie godziny.

Barszcz można podawać z ziemniakami, jajkiem, białą fasolą, z krokietem itd. To już zależy od indywidualnych preferencji.  Można dodać majeranek. Co kto lubi.

Ważne! Jeśli będziemy odgrzewali barszcz nie może się on zagotować!

GD Star Rating
loading…

Barszcz czerwony, 5.0 out of 5 based on 1 rating



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www