Potrawy proste, smaczne i szybkie

Sernik wiedeński


Tak wiem. Przepis na ten sernik wiedeński miał pojawić się już dawno. Niestety tak się nie stało. Święta, sylwester, lenistwo. To wszystko sprawiło, że przepis się nie pojawił w terminie. Ale teraz już nadrabiam wszystkie zaległości.

Uwielbiam ciasta, za sernikami przepadam niestety pomimo, że nie boję się gotować to ciasta nie zawsze mi się udają. Ba, prawie nigdy się nie udają i dlatego ich nie piekę.  Ale sernik z tego przepisu zawsze się udaje i to nawet mnie. Sprawdziłem to już 3 krotnie i za każdym razem efekt był niesamowity.  A sernik zniknął w oka mgnieniu w żołądkach gości.

Przepis na sernik wiedeński

Składniki

1 – 1,5 kg sera mielonego (są takie w wiaderkach)
1 kostka masła
10 jaj
1 budyń śmietankowy
40 dkg cukru pudru

aromat cytrynowy (opcja – może być inny np. pomarańczowy)
sok z połowy cytryny (opcja)
bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa – co kto lubi)
1 sernix (opcja)
szczypta kurkumy (opcja)
herbatniki (opcja)

masło i bułka tarta aby ciasto nie przywarło do blachy.

Sposób przygotowania:
Żółtka, cukier i masło ucieramy mikserem na gładką masę. Cięgle miksując dodajemy ser oraz budyń. Teraz można dodać sernix i szczyptę kurkumy. Ja raz bez sernixu i kurkumy i też było rewelacyjne. Kurkuma nadaje sernikowi piękny kolor.

Do naszej masy możemy teraz dodać skórkę pomarańczową, otartą skórkę cytrynową, aromat cytrynowy, sok z cytryny, rodzynki. To już zależy od nas, jaką nutę ma mieć nasz sernik. Czy ma być w smaku cytrynowy, czy może pomarańczowy lub rumowy. Czy ma mieć bakalie, czy też nie. To zależy od nas.

Na sztywno ubijamy białka. Dodajemy je do naszej masy serowej i delikatnie łączymy. Proponuję robić to drewnianą łyżką. Białka z masą łączymy delikatnie powoli ale dokładnie.

Na – dużą – natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę wylewamy nasze ciasto. Umieszczamy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku i pieczemy przez godzinę. Po godzinie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto aby ostygło. Po kolejnych 30 minutach warto otworzyć drzwiczki piekarnika i niech ciasto stygnie. Oczywiście gorące ciasto jest pyszne, ale ciężko je wyciągnąć. I ponoć gorące ciasto jest niezdrowe. Ale to pewnie przesądy 😉

Oczywiście można na blasze ułożyć pokruszone herbatniki i dopiero na nie wylać ciasto a później całość piec, jednak ja tego nie robiłem. Nie chciało mi się tego robić. Nie miałem pod ręką herbatników.

GD Star Rating
loading…



Komentarze(2)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www