Potrawy proste, smaczne i szybkie

Ziołowy Przysmak


To może wydawać się dziwne, jednak nie zawsze mamy ochotę na mięso. Brzmi to jak bluźnierstwo. Nie jest to jednak bluźnierstwo. To fakt. Co więcej, są ludzie, którzy nie jedzą mięsa. Szok?

Czasem i zatwardziały mięsożerca czuj, że chętnie zjadłby kolorowe, smaczne warzywa. I jest to do zrealizowania. Wystarczy mieć trochę jarzyn oraz garść ziół, by przyrządzić smaczny obiad. Zatem zaczynamy:

Prze­pis na Ziołowy Przysmak

Składniki:

70 dag ziemniaków
20 dag szalotki (zamiast szalotek możemy dać „normalną” cebulę)
2 czerwone papryki
3 pomidory
zioła:  tymianek, rozmaryn świeże, mogą być suszone (wtedy rozetrzeć w rękach, będą miały intensywniejszy zapach)
2 ząbki czosnku
6-8 łyżek oliwy, może być też olej
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Następnie trzeba je osuszyć na papierowym ręczniku.
  • Na rozgrzanej oliwie podsmażamy szalotkę. Po podsmażeniu szalotki, wyjmujemy ją na talerz, a do oliwy wrzucamy plastry ziemniaków. Podsmażone ziemniaki mieszamy z szalotkami.
  • Paprykę oczyszczamy z gniazd z nasionami, kroimy w paski. Pomidory kroimy w kostkę. Pokrojoną paprykę i pomidory mieszamy z ziemniakami i szalotką. Doprawiamy świeżymi ziołami, solą i pieprzem.
  • Żaroodporne naczynie nacieramy ząbkiem czosnku . Napełniamy je wcześniej przygotowanymi warzywami i przykrywamy folią aluminiową.
  • Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika.
  • Pieczenie: 30 minut w temperaturze 180 st. C. Na 10 minut przed upływem czasu pieczenia usuwamy folię aluminiową, żeby ziemniaki się łanie zarumieniły.
  • Przed podaniem zapiekankę można doprawić czosnkiem, papryką, solą. Kto jak lubi. Można też podawać z jogurtem naturalnym albo kwaśną śmietaną.

Zapiekane warzywa smakują wyśmienicie. Co ważne, nie trzeba ściśle trzymać się składników. Można je modyfikować według własnego upodobania. Smacznego!

GD Star Rating
loading…



Komentarze(1)
  • Avatar

    kuchcik Kwi 24 2012 - 14:06

    Szkoda, że nie macie zdjęcia potrawy. Wydaje się być potencjalnie smaczna:)

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www