Potrawy proste, smaczne i szybkie

Szparagi i pieczony łosoś


Łosoś jest jedną z moich ulubionych ryb. Dlatego też nauczyłam się przyrządzać go na milion różnych sposobów. Dziś proponuję jeden z najprostszych: łosoś pieczony w folii podany ze szparagami polanymi masłem. W końcu kiedy jeść szparagi jeśli nie teraz, w maju.

 

 

 Przepis na szparagi i pieczonego łososia

 

Składniki:

pęczek szparagów

2 kawałki łososia (płaty szer.ok 2-3 cm lub więcej)

ząbek czosnku

2 plastry sera pleśniowego typu gorgonzola

łyżka masła

zioła (wg uznania: tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie)

sól

Sposób przygotowania:

1. Łososia delikatnie solimy, smarujemy rozgniecionym czosnkiem i posypujemy ziołami. Układamy płaty na folii aluminiowej (skórą do folii, bo po upieczeniu przyklei się do niej i bez problemu odejdzie od ryby). Na rybę kładziemy po 2 plastry sera pleśniowego. Folię zamykamy w paczuszkę (jak to zrobić pokazuję na zdjęciach poniżej) i wstawiamy do piekarnika (180 stopni, ok.25 minut pieczenia).

2. Szparagi myjemy, obieramy, odłamujemy twarde końcówki, gotujemy na parze przez jakieś 10-15 minut. Podajemy z roztopionym masłem, możemy je też posolić.

Voila!

 

Porady:
  • Szparagi białe niestety trzeba obierać (od 1/3 długości od główki w dół). Ale pod żadnym pozorem nie róbcie tego nożem. No chyba, że potraficie idealnie cienko obierać i pasjonuje was ten rodzaj aktywności, zwłaszcza, że zajmuje to sporo czasu.  Ja idę na łatwiznę i używam obieraczki, co polecam każdemu. Rozwiązanie proste i szybkie.
  • Wszystkim szparagom (białym, zielonym i fioletowym) odłamuje się końcówki. Na szczęście jest to wyjątkowo nieuciążliwa czynność, w dodatku szparag przełamuje się dokładnie w tym miejscu, co trzeba (czyli tam, gdzie szparag jest jeszcze jędrny i smaczny).
  • Ser pleśniowy jest dodatkiem absolutnie dowolnym. Doskonale sprawdzi się tu Lazur niebieski lub turkusowy, ale nie jest niezbędny.

 

GD Star Rating
loading…



Komentarze(3)
  • Avatar

    jolka Maj 16 2012 - 22:53

    mmmmmm uwielbiam szparagi ale wolę te zielone bo są delikatniejsze. jednak i białym nic nie brakuje 😀 😀 😀 😀

  • Avatar

    robusta Maj 16 2012 - 22:58

    fajnie bo coś zaczyna się dziać na blogu i mam nadzieję, iż częściej będzie można jakies fajne przepisy przeczytać i może nawet w swojej kuchni zrobić.

  • Avatar

    makus Maj 17 2012 - 10:01

    szparagi bo się sezon zaczął 😉 a przepis fajny i pewnie takie coś zrobię sobie na obiad bo łatwe jest 🙂

Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www