Potrawy proste, smaczne i szybkie

Szparagi z oscypkiem i grillowanym kurczakiem


Szparagowego szału ciąg dalszy. A szaleć trzeba, bo szparagi zawsze za szybko się kończą. Dziś miały być zielone, ale nie dojechały do sklepu. Podobno na skutek kiepskiej pogody.

Nie znam niestety dokładnej zależności pomiędzy pogodą a porostem szparaga, ale cieszę się, że przynajmniej białe raczyły wyrosnąć i dojechać do sklepu.

Dziś szparagi z akcentem podhalańskim czyli pod oscypkową pierzynką. Połączenie może dziwne, ale zapewniam, że bardzo smaczne, pod warunkiem że lubi się i szparagi, i oscypki. Mowa tu oczywiście o oscypku prawdziwym, z prawdziwej owcy, od prawdziwego bacy, z prawdziwej bacówki. Smaku szparagów z „serkami” z Krupówek nie gwarantuję.

*Podczas powstawania tego wpisu nie ucierpiał żaden bez państwowy. Bez użyty do produkcji wpisu pochodzi z uprawy prywatnej i wyraził zgodę na publikację wizerunku.

Przepis na szparagi z oscypkiem i grillowanym kurczakiem

Składniki:

szparagi (1 pęczek wystarczy na 2 osoby)

4 plastry oscypka

1/2 fileta z kurczaka

sól

pieprz

zioła (tymianek, rozmaryn, bazylia, mięta)

łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Filet z kurczaka umyć, usunąć białe fragmenty, pokroić na kawałki. Oliwę (płaską łyżeczkę lub nawet mniej, dałam naprawdę symboliczną ilość) wymieszać ze szczypta soli, ziołami i oczywiście z kurczakiem. Smażyć na patelni grillowej. A właściwie grillować.

2. Szparagi umyć, obrać (białe, zielonych nie obierać), odłamać końcówki, ułożyć na folii aluminiowej, przykryć plastrami oscypka, wstawić do piekarnika na 20 minut (180 stopni).

Smacznego!

 

Porady:
  • Kurczaka warto przygotować wcześniej, jak poleży trochę surowy w przyprawach to smakuje lepiej (nie jest to konieczne, mój trafił od razu na patelnię i smakował fenomenalnie).
  • Dobry sposób na jędrnego i soczystego kurczaka z patelni grillowej to częste obracanie dopóki wszystkie kawałki nie zrobią się białe (ścina się białko na powierzchni, co zapobiega utracie wody). Wtedy dajemu kurczakowi spokojnie dojść na patelni. W końcu ma być soczysty, a nie surowy.

 

GD Star Rating
loading…

Szparagi z oscypkiem i grillowanym kurczakiem, 5.0 out of 5 based on 1 rating



Komentarze(2)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www