Potrawy proste, smaczne i szybkie

Pieczona cukinia i grillowany kurczak


Dziś pojawił się w domu sos ostrygowy. Smakuje dziwnie, bardzo słony z lekkim posmakiem owoców morza (ale może sobie to wmawiam). W związku z tym, że jeszcze nie wiem w jakiej postaci smakuje najlepiej, użyłam dziś go do marynaty do kurczaka.

Smakował świetnie, ale tych ostryg nie czuliśmy. Pewnie dlatego, że pan kurczak nie marynował się zbyt długo. Kiszki marsza grały, obiad później niż zwykle, więc trzeba było zadowolić kurczaka krótką kąpielą w przyprawach. Ale nie ma co narzekać. Obiad smaczny.  A sos dostanie jeszcze swoją szansę. I to nie jedną. Jest go w końcu cała butla. 

A do kurczaka dziś cukinia, która zasmakowała nawet mojemu prywatnemu mięsożercy. W ogóle cały obiad taki zdrowy i dietetyczny wyszedł. W dodatku banalnie prosty do przygotowania. Idealna propozycja dla leniwych. Jak ja. 🙂

Przepis na pieczoną cukinię z grillowanym kurczakiem

Składniki:

2 małe cukinie

1/2 piersi z kurczaka

oliwa z oliwek (płaska łyżeczka do kurczaka i na oko ze dwie do polania cukinii)

sos ostrygowy (eksperymentalny i w zasadzie niekonieczny)

zioła: mięta, tymianek, bazylia

pieprz czarny

sól

Sposób przygotowania:

1. Cukinię pokroić w plasterki (im cieńsze, tym szybciej będzie gotowa), rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, delikatnie skropić oliwą. Piec w piekarniku 15 minut, 180 stopni + termoobieg.

2. Kurczaka umyć, usunąć wszelkie błonki, kostki i inne niefajne części, pokroić, wymieszać z ziołami (ja tu rzutem na taśmę dałam jeszcze ten sos ostrygowy), zgrillować na patelni z rowkami.

Smacznego!

 

GD Star Rating
loading…



Komentarze(1)
Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www