Potrawy proste, smaczne i szybkie

Quinoa ze szparagami


Prosty obiad z tego co znalazło się w kuchni. A znalazły się rzeczy ciekawe: szparagi, bo sezon jeszcze jest, więc korzystam i jak widzę ładne szparagi to kupuję, resztka (naprawdę resztka) sosu z wczorajszego obiadu i quinoa czyli komosa ryżowa.

A i ser pleśniowy. Też resztka. Smakowało bardzo. Robiło się szybko. Ot takie tam coś z niczego. O tym co to jest quinoa rozpisywać się nie będę, bo w sieci informacji na ten temat jest mnóstwo, chociażby tu. Dodam jednak, że fantastycznie zastępuje kaszę w przypadku gdy współbiesiadnicy kaszy nie jedzą. Jest szansa, że quinoa im zasmakuje.

Przepis na quinoa ze szparagami

Składniki:

200 g komosy ryżowej

szparagi

resztka sosu meksykańskiego lub innego, lub bez sosu

ser pleśniowy w ilości symbolicznej

 

Sposób przygotowania:

1. Gotujemy szparagi, najlepiej na parze. Na gorące wykładamy kawałki sera pleśniowego.

2. Komosę ryżową gotujemy jak ryż, czyli solimy i gotujemy w garnku ok.10 minut. Mieszamy z resztką sosu i podajemy np. uformowane w małe porcje jak na zdjęciu.

Smacznego!

Porady:
  • WAŻNE! Komosa ryżowa jest prosta w przygotowaniu, ale jest jedna rzecz, o której należy pamiętać, ziarenka koniecznie płuczemy kilka razy w zimnej wodzie i po przepłukaniu gotujemy. Płukanie ma na celu usunięcie gorzkich substancji.
  • Sos nie jest konieczny, wykorzystałam go, bo smętnie łypał na mnie z garnka. A sama komosa ryżowa ugotowana w osolonej wodzie jest bardzo smaczna.
  • Quinoa wymieszana z sosem fajnie wygląda podana w formie „babeczek”, wystarczy małe naczynie np. kokilkę napełnić komosą, położyć na talerzu do góry dnem, postukać tak, jakby się robiło babkę z piasku, zdjąć kokilkę i gotowe.
GD Star Rating
loading…

Quinoa ze szparagami, 5.0 out of 5 based on 1 rating



Zostaw komentarz

Imię (wymagane)

Strona www